Перша українська Барбі та приклад для наслідування: історія успіху фехтувальниці Ольги Харлан (ФОТО)

Знаменитості
2 689

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Чемпіонка світу з фехтування на шаблях Ольга Харлан. Фото: vogue.ua

Олімпійська чемпіонка Ольга Харлан, яка не побоялась дискваліфікації через відмову потиснути руку російській спортсменці, надихає багатьох жінок

29 липня чемпіонка світу з фехтування на шаблях Ольга Харлан принесла Україні першу медаль на Олімпійських іграх 2024 в Парижі, здобувши бронзову нагороду. Це досягнення стало джерелом радості для країни, яка продовжує протистояти російській агресії. Але цікаво, що тріумфу могло й не статись, адже рік тому нашу спортсменку дискваліфікували через цинічну провокацію росіянки. Про те, як Ольга Харлан змогла відстояти свої принципи, стати першою українською Барбі та перетворити це на благодійне діло — читайте далі в нашому матеріалі.

Харлан є однією з найуспішніших спортсменок в історії України, з понад 100 медалями з різних змагань, і найбільш титулованою серед олімпійців. Та чи ви знали, що її участь у п'ятих Олімпійських іграх могла опинитися під загрозою після інциденту на чемпіонаті світу в Мілані у 2023 році? Тоді українська спортсменка відмовилась потиснути руку росіянці Анні Смірновій і за це її дискваліфікували…

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Ольгу Харлан дискваліфікували. Фото: instagram.com/olgakharlan/
Я думала, що це кінець моєї кар'єри. Тоді я почувалася найгірше у своєму житті,
зізналася Харлан в інтерв'ю The Guardian.

Нагадаємо, що після перемоги в поєдинку з росіянкою з рахунком 15:7, Харлан запропонувала замість традиційного рукостискання стукнутися шаблями, що тій аж ніяк не сподобалось. Смірнова відповіла на пропозицію Ольги це 45-хвилинним сидячим протестом, відмовляючись покинути змагальну доріжку.

Міжнародна федерація фехтування спочатку дискваліфікувала Харлан, але, на щастя, швидко змінила своє рішення, дозволивши їй продовжити змагання в Мілані. А голова Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Томас Бах надав Харлан місце на Олімпійських іграх 2024 року в Парижі. Він підкреслив емоційні випробування, які вона переживала, і закликав до чутливого підходу до змагань між українськими та російськими спортсменами на міжнародних аренах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Шлях до успіху

Ольга Харлан на Олімпіаді 2024 в Парижі. Фото: instagram.com/olgakharlan/

Ольга Харлан є однією з найвидатніших фехтувальниць у світі. Вона шестиразова чемпіонка світу, восьмиразова чемпіонка Європи та володарка чотирьох олімпійських медалей: трьох бронзових і однієї срібної в індивідуальних змаганнях.

Майбутня олімпійська чемпіонка народилася в 1990 році в Миколаєві. У дитинстві Харлан займалася танцями, але потім потрапила на фехтування.

Ольга Харлан одна із найтитулованіших спортсменок України. Фото: instagram.com/olgakharlan/

Першу нагороду Ольга здобула у віці 14 років. А своє перше золото на Олімпіаді 2008 року отримала, коли їй було всього 17!

На честь Харлан було створено унікальну ляльку Барбі. Першу і єдину у своєму екземплярі.

Перша українська Барбі Ольга Харлан. Фото: instagram.com/olgakharlan/

Та цю цінну іграшку Ольга вирішила пожертвувати на благодійність. Вона продала Барбі на аукціоні за понад 10 000 доларів, а кошти спрямувала на реабілітацію поранених українських військових.

Ольга Харлан продала свою Барбі. Фото: instagram.com/olgakharlan/
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А більше про Ольгу Харлан читайте в цьому матеріалі. Ми зібрали цікаві факти про зіркову спортсменку.