Це “сміття” - скарб для вашого городу: як перетворити опале листя на золоту жилу поживних речовин

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Як вкористати його з користю. Фото: ukr.media

Не викидайте і не паліть опале листя

Осінні роботи в саду і на городі це не тільки посадка озимих культур, наприклад, часнику, а й прибирання. Тим паче, що якраз активно опадає листя.

Багато хто вважає опале листя осіннім сміттям, що його потрібно спалювати. Однак, це цінний ресурс для вашого саду! Разом із “На ПЕНСІЇ” розповідаємо, як використовувати опале листя з користю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як перетворити листя на перегній

Зберіть опале листя у вологу погоду або додатково зволожте його. Потім подрібніть і складіть у мішки або компостну яму, перешаровуючи землею або перегноєм. Через рік ви отримаєте якісний перегній, багатий на органічні речовини. Використовуйте його для мульчування грядок, що покращить структуру ґрунту, збереже вологу та привабить корисних комах.

Компостування

Подрібніть листя і додайте їх у компостну купу разом з іншими органічними відходами (скошена трава, харчові відходи). Перемішуйте компостну купу періодично, щоб прискорити процес розкладання. Готовий компост збагатить ваш ґрунт поживними речовинами.

Утеплення рослин

Сухе і чисте опале листя використовуйте для утеплення багаторічних рослин (троянд, гортензій) на зиму. Воно захистить їх від морозів і перепадів температур.

Теплі грядки

Для раннього урожаю зробіть теплі грядки, заклавши в них шар опалого листя, трави та інших органічних матеріалів. Навесні накрийте грядки плівкою або агроволокном. Це дозволить раніше отримати розсаду і висадити її у відкритий ґрунт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Знайдіть саме свій екологічно чистий спосіб утилізації органічних відходів - і рослини вам віддячать. Також ми розповідали, що варто посіяти після збору картоплі.