Церковне новоліття або початок індикту: що це за свято і що обов'язково треба зробити у цей день

Усі свята
539

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Індикт або церковне новоліття. Фото: ugcc.lviv.ua

1 вересня 2024 року - церковний Новий рік

1 вересня за новим церковним календарем відзначається церковне новоліття. Початок індикту за християнськими традиціями знаменує початок нового церковного року.

Церковне новоліття - це важливе свято і чудова можливість розпочинати щось нове. Що обов’язково потрібно зробити у цей день, розповідає news.liga.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що означає індикт?

Індикт означає "проголошення" – за часів Римської імперії так називали важливі приписи імператора. Новоліття почали відзначати від наказу імператора Констянтина визнати християнську віру. Відтоді припинилися гоніння християн у Римській імперії. Пізніше у Візантійській імперії офіційне літочислення розпочиналося від 1 вересня.

В Київській Русі початок року від 1 вересня був закріплений офіційно у XV столітті. 1 вересня, як початок Нового Церковного Року, збігається із давньоєврейським святом Суккот, яке пригадує юдеям про кочування стародавнього Ізраїлю протягом сорока років пустелею після виходу із Єгипту.

Чому індикт починається з вересня

Свято Новоліття було затверджено на вселенському Нікейському соборі. Його пов’язують з початком проповідування Ісуса Христа після його хрещення й проведення 40 днів у пустелі. За словами візантійців, перша проповідь Ісуса відбулася в перший день єврейських жнив, з 1 по 8 вересня.

Наші пращури святкували Новоліття, коли закінчувалося збирання урожаю. Це знаменувало початок нового року.

Що потрібно зробити на Церковне новоліття

Церковне новоліття - це найкращий момент для початку нових справ, переїздів, укладання важливих угод. Українські традиції вважають цей день найсприятливішим для весілля або освідчення, тоді шлюб буде міцним і щасливим. Здавна українці до свята розпалювали вогнище, водили хороводи та співали пісень. Існувала традиція обходити свої володіння: господарі обходили сади й городи та просили гарного врожаю на наступний рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми залишали повний календар всіх професійних та державних свят вересня. Зберігайте, щоб не проґавити важливі події.