Досить це робити! 5 найпоширеніших помилок у стосунках

Ми та чоловіки

Тамара Черкасова

Журналістка

Фото: unsplash.com

Нас оточують міфи, через які ми припускаємося помилок у стосунках

Не відповідайте на повідомлення одразу. Кохання прийде тоді, коли ви цього найменше очікуєте. У морі багато риби. Один раз зрадник — завжди зрадник… список кліше та помилок, які люди роблять через них, можна продовжувати до нескінченності.

Яких помилок не варто припускатися у стосунках: пояснює експерт

Джулі Нгуєн — сертифікована коучерка зі стосунків в своїй колонці для verywellmind.com влаштувала детальну "розпаковку" помилок, яких припускаються люди у стосунках та розвінчала деякі з найбільших хибних уявлень про побачення. Її поради допоможуть подивитися на кохання під новим кутом зору. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❗️Помилка 1: Кохання - це все, що вам потрібно

Колись The Beatles співали: "Все, що тобі потрібно - це кохання", - і ця культова фраза відповідає духу часу. Ми всі фантазуємо про казкову історію, де кохання вирішує все. Але чи так це насправді? Кохання не завжди достатньо для того, щоб стосунки працювали. 

Ви можете бути з кимось, кого вважаєте своєю половинкою, єдиною людиною, яка розуміє вас, і вам здається, що ви знаєте її вічність. Але коли щось фундаментально важливе не збігається, наприклад, партнер перебуває на іншому етапі свого життя або не має з вами спільних поглядів на майбутнє, це явні ознаки того, що ви не підходите одне одному. Звичайно, у кожного партнера є своє минуле, але правильні стосунки не будуть наповнені постійними викликами та випробуваннями,
— каже Нгуєн.

❗️Помилка 2: Люди змінюються заради кохання

Так спокусливо думати, що якби ми могли просто виправити ту одну "крихітну" дрібницю, яка нас турбує, все було б ідеально. Але це мислення може легко перетворитися на неприйняття людини такою, якою вона є, і судження про неї на основі того, якою вона могла б бути... Таким чином можна перестати бачити "теперішню" людину і задивлятися тільки на потенціал, який вона має.

І коли такі очікування перетворюються на тиск, критична енергія може швидко перетворитися на напругу, розчарування та образу. 

❗️Помилка 3: Розставання - це несподіванка

Розставання рідко буває несподіваним. Коли хтось вирішує розірвати стосунки, зазвичай на це є причина - і часто це цілий список ознак і глибинних проблем, які накопичувалися протягом тривалого часу. Спочатку ці проблеми здаються незначними: ви маєте мало спільного, ледве ділитеся з партнером повсякденними справами або конфліктуєте через фінанси. Але коли ці проблеми залишаються невирішеними, вони можуть перетворитися на серйозні перешкоди, які послаблюють зв'язок.  

Дослідження Інституту Готтмана підтверджують це. Науковці спостерігали в лабораторії за суперечками тисяч пар і змогли передбачити розлучення з точністю до 94%, спостерігаючи за чотирма вершниками апокаліпсису в їхніх розмовах: критика, ухиляння, презирство і критика. 

Коли з'являються ці негативні моделі спілкування, проблеми, як правило, не обмежуються одним пунктом, а складаються з кількох взаємопов'язаних питань, що впливають на стосунки.

Тож, люди можуть бути здивовані розривом стосунків, але, озираючись назад, усвідомлюють поступові ознаки, які були з самого початку.

❗️Помилка 4: У кожному розставанні є хороший і поганий партнер 

Коли ми вважаємо своїх колишніх лиходіями, це не дає нам можливості взяти на себе відповідальність і замислитися над тим, чому вони нас приваблювали в першу чергу.

Розуміння патернів поведінки (без занурення в самозвинувачення і самопокарання) необхідне для того, щоб ми могли приймати більш здорові рішення в майбутніх стосунках. 

Партнер, якого ми обираємо, є дзеркалом нашої любові до себе, самооцінки та того, як ми вважаємо, що заслуговуємо на те, щоб до нас ставилися. Коли ми можемо сміливо проаналізувати свій вибір партнерів, ми отримуємо можливість взяти на себе відповідальність за те, що сталося,
— пояснює експертка.

❗️Помилка 5: Коли ви втрачаєте іскру, стосунки закінчуються 

Стосунки змінюються з часом, і це нормально - навіть очікувано - коли метелики вщухають. Хороша новина полягає в тому, що можна зберегти іскру за допомогою гумору, зусиль, нового досвіду та запланованих побачень.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали про 5 сигналів, які вказують на відсутність почуттів. Це одні з тих дзвіночків, які роблять розставання очікуваним.