Коли відбудеться Радіодиктант національної єдності? Дата, час та інша інформація для тих, хто хоче взяти участь

Важливо знати

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Все, що потрібно знати про Диктант національної єдності. Фото: freepik

Розповідаємо, як написати та куди надсилати Всеукраїнський радіодиктант

Напередодні Дня української писемності та мови пройде Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Про те, коли саме відбудеться захід, куди надсилати свій текст, хто читатиме диктант та де його можна писати, читайте на Хочу!

Уже 24-й раз Всеукраїнський радіодиктант відбудеться перед святкуванням Дня української писемності. Цьогоріч він випадає на неділю — 27 жовтня.

Коли відбудеться Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності пройде у п’ятницю, 25 жовтня. Об 11:00 всі охочі почнуть писати його.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Де стежити за трансляцією

Трансляція буде доступна на всіх платформах Суспільного — радіо, телебаченні та соціальних мережах:

Хто може взяти участь

Долучитися може кожен охочий як в Україні, так і за її межами. Можна писати диктант вдома або приєднатися до спільної акції. Також участь у заході активно підтримують освітні заклади, книгарні, бібліотеки та інші культурні установи.

Хто написав текст і яка його тема

У 2024 році текст диктанту підготувала відома українська письменниця, поетеса та літературознавиця Оксана Забужко. Це її дебют у ролі автора для радіодиктанту. Серед її найвідоміших робіт — "Польові дослідження з українського сексу" (1996), "Казка про покинуту сопілку" (2000) і "Музей покинутих секретів" (2009).

Текст диктанту отримав назву "Магія голосу". Він присвячений 100-річчю Українського Радіо, яке святкують цього року.

Хто читатиме текст

У 2024 році текст Радіодиктанту читатиме Павло Вишебаба. Він письменник, музикант і військовий, який мобілізувався до ЗСУ під час повномасштабної війни.

Як і куди відправити диктант на перевірку

Як завжди, учасники можуть надіслати свої роботи для перевірки. Диктант можна надіслати онлайн або поштою до моменту публікації тексту, яка відбудеться 28 жовтня об 11:00. Після цього роботи не приймаються.

Онлайн текст потрібно просканувати або сфотографувати та надіслати на електронну адресу rd@ukr.radio у форматах jpg, png, jpeg, tiff або pdf до 11:00 28 жовтня. Паперовий варіант можна відправити за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001, з позначкою дати не пізніше 27 жовтня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Результати будуть оголошені одразу після перевірки. Точна дата буде повідомлена пізніше.

Де можна писати диктант

Як ми вже говорили, писати диктант можна робити вдома або в компанії однодумців у бібліотеках, закладах чи освітніх центрах. Щороку книгарні, культурні заклади та підприємства об'єднуються для спільного написання диктанту. Ось кілька локацій в столиці:

Bar Squat17b
Другий рік поспіль бар Squat17b спільно з фондом "Доступ" і виданням "Лірум" запрошує всіх охочих писати диктант разом. Ця подія вже стала маленькою традицією для закладу. Організатори також обіцяють сюрпризи та активності для учасників. Попередня реєстрація обов'язкова.

Книгарня Book.ua
Для охочих написати диктант книгарня Book.ua підготує додаткові місця у двох локаціях. Щоб зареєструватися, варто вказати одну з адрес:

  • вул. Лисенка, 2/1 (Золоті ворота)

  • вул. Салютна, 2 (Файна таун)

Києво-Могилянська академія
У бібліотеці Антоновичів відбудеться спільне написання диктанту, де долучаться відомі випускники й студенти академії. Початок о 10:30, попередня реєстрація обов'язкова через обмежену кількість місць.

Книгарня "Сенс"
Дві локації книгарні "Сенс" запрошують усіх охочих писати диктант разом. Реєстрація потрібна для підготовки достатньої кількості місць та матеріалів.

  • пров. Микільський, 1/25

  • вул. Хрещатик, 34

Книгарня "Плекай"
Проєкт від команди "Книжковий Лев" запрошує писати Радіодиктант у двох містах: Києві (вул. Спаська, 22) та Львові (вул. Грушевського, 23). Учасників просять прийти заздалегідь, щоб зайняти місця до початку о 11:00.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, коли українці востаннє переведуть стрілки годинників. Про перехід на зимовий час 2024 читайте тут.