Не овоч, а ягода з непростою історією: чого ви не знали про помідори

Їжа

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

ШІ / Ви точно не знали цього про томати

Цікаві факти про томати

Ми розповідали, скільки насправді повинен зберігатися у холодильнику борщ. Тепер ділимось цікавими фактами про один із найпопулярніших “не-овочів” - помідор.

Томати можна їсти свіжими, додавати до салатів, супів, соусів, використовувати як основу для піци та безлічі інших страв. Але чи замислювалися ви коли-небудь, що ховається за цією звичною на нашому столі ягодою (так, ботанічно, помідори - це ягоди!). Разом із “Тут цікаво” ділимось цікавими фактами про помідори.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Подорож з Південної Америки та “Золоте яблуко”

Помідори родом з Південної Америки, де їх дикі сорти досі зустрічаються в природі. До Європи вони потрапили лише в середині XVI століття, завдяки іспанським конкістадорам. Слово "помідор" походить з італійської мови і означає "золоте яблуко", а "томат" - з мови ацтеків.

Не їстівні, а декоративні

Довгий час помідори вважалися неїстівними, а то й отруйними, тому їх вирощували як екзотичну декоративну рослину. І це має сенс, адже зелені томати і справді містять отруйну речовину - соланін. А от стиглі ягоди її вже не мають. 

Світовий лідер з виробництва

Китай - лідер з виробництва помідорів, за ним йдуть Індія та США. Кожен третій помідор у світі вирощений саме в Китаї! Між іншим, найбільший у світі помідор виростили в США, він важив цілих 2,9 кг.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Отже, помідори це не тільки смачний, але й дуже цікавий овоч. Також ми розповідали, як правильно заморожувати кисломолочний сир.