Мало хто знає: коли потрібно викопати гладіолуси з землі

Сад і город

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Як їх правильно зібрати і просушити. Фото: ukr.media

Пора їх викопувати

Підготовка до холодного сезону на ділянках триває повним ходом. Поки одні рослини, як озимий часник, готуються піти в землю, деякі слід, навпаки - викопати. Серед таких і гладіолуси.

Зазвичай бульбочки гладіолусів викопують у другій половині вересня. Але орієнтуватися потрібно в першу чергу на погоду. Детально розповідаємо про це разом із “Школою Життя”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли викопувати гладіолуси?

Якщо осінь видалась холодна та дощова, краще приступити до викопування раніше. Важлива умова - щоб цибулини не знаходилися у сирому ґрунті дуже довго. Якщо погода стоїть тепла та суха, почекати з викопуванням можна до початку жовтня.

Як викопати цибулини та як їх обробити

Гладіолуси викопують вилами. Після цього їх потрібно розкласти на землі для початкового просушування. Через кілька годин можна очистити гладіолуси від землі, та обробити від грибкових хвороб. Найпростіше обробити цибулинки у темному розчині марганцівки, але краще використовувати спеціальні фунгіциди, такі як “Максим”.

Після фунгіциду слід обробити і від комах. Для цього застосовують карбофос чи інший інсектицид широкої дії.

Після цього цибулини у сухому та теплому приміщенні сушать два тижні. Коли стебла гладіолусів висохнуть, їх слід обрізати, залишивши пеньки 5 см. Після цього сушимо ще два тижні і забираємо їх на зимове зберігання.

Як зберігати цибулини взимку

Можна зберігати їх у льоху з температурою +4…+6 градусів. Якщо у вас квартира, покладіть їх в картонну коробку та поставте біля балконних дверей, або ж покладіть на нижню полицю холодильника.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Так цибулини спокійно дозимують до весняного висаджування. Також ми розповідали, після чого не можна садити полуницю.