Неймовірний смак та максимальна користь: з чим найкраще поєнувати томати

Дієти та харчування

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Корисні властивості помідорів. Фото: barnews.city

Неможливо уявити раціон без томатів. Особливо, якщо людина дотримується дієти

Помідори присутні у традиціях практично всіх кухонь світу. Неможливо уявити українця, який не полюбляє ці смачні та надзвичайно корисні овочі.

Зараз відомо сотні сортів томатів, які мають свій неперевершений смак. Яка користь від помідорів та з чим найкраще поєднувати свіжі овочі, розповідає дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко та кандидатка біологічних наук Олена Лівінська для berezhy-sebe.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Близько 90% томатів складає вода. Вони є джерелом вітамінів С, А, К та калію, але найбільшу цінність помідорів вважають присутність лікопену, який надає томатам червоного кольору і надзвичайно корисний для здоров’я.

З чим найкраще поєднувати томати, щоб отримати максимальний смак та користь?

  • Оливкова олія. Підкреслює смак і сприяє кращому засвоєнню лікопену.

  • Базилік, кінза, петрушка, зелена цибуля. Додадуть тарілці цінних нутрієнтів: вітаміну К, С, магнію та фолієвої кислоти, урізноманітнять і додадуть кольору.

  • Моцарела, фета, бринза. Надзвичайно гарно поєднуються з томатами і додають чудового смаку.

  • Часник. Додасть смаку і особливого аромату.

  • Огірок. Вдало пасує томатам у салатах.

Варіанти та ідеї приготування томатів

  • Різноманітні салати - капрезе, грецький та грузинський — класичні приклади “середземноморського” раціону, де максимально відкривається глибина смаку та аромату томатів.

  • Борщ - наша автентична страва, яку неможливо уявити без томатів. 

  • Паста з томатним соусом - обирайте пасту з цілозернового борошна та насолоджуйтеся чудовим поєднанням повільних вуглеводів, клітковини та лікопену.

  • Шакшука або ж яєчня з томатами, цибулею, часником та спеціями.

  • Піца з томатною пастою - можна розглядати як цілком корисну опцію за умови використання цілозернового борошна та без оброблених м’ясних продуктів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про користь і переваги українських “суперфудів”. Вони не лише надзвичайно смачні, а й досить доступні.

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.