Справжня проблема сучасності: як позбавити дитину залежності від гаджетів спокійно і безболісно

Діти

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Залежність дітей від гаджетів. Фото з відкритих джерел

Діти постійно сидять біля телефонів через брак уваги батьків

В наш час навіть маленька дитина з телефоном у руках — це звичайне явище. Іноді діти можуть навіть краще орієнтуватися у гаджеті за дорослих. Але коли час з телефоном починає переростати у залежність, батькам треба реагувати.

Коли дитина практично “пропадає” в інтернеті чи іграх, це може викликати багато негативних емоцій у батьків. Вони ж просто не володіють ситуацією та не знають, як упоратися з таким явищем, розповідає cheschool3.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проаналізуйте ситуацію. Можливо ви дуже мало часу проводите з дитиною і вона відчуває недостатність вашої уваги. Тому потрібно налагодити контакт, більше часу проводити за спілкуванням та спільними справами.

Знайти альтернативу. Щоб процес відлучення від гаджета пройшов спокійно, треба зацікавити дитину іншим заняттям. Це може бути спортивна секція, гончарство, малювання, хобі, подорожі.

Сімейні правила та обов'язки. У кожній сім'ї мають бути свої ритуали, традиції, правила та обов'язки. Правила можуть змінюватися та доповнюватися, але чітко виконуватись, без винятків.

Відповідальність. Дитині треба виділяти певну годину на телефон у межах розумного. Це може бути 30 хвилин, максимум – година.

Як боротися із залежністю від гаджетів

  • Створити дитині альтернативу – спорт, хобі, гуртки;

  • розвивати таланти та здібності дітей;

  • цікавитися відносинами у школі та наявністю друзів, запрошувати друзів у гості та заохочувати живе спілкування дітей;

  • привчати дитину до суспільно корисної праці – допомоги по господарству, допомоги бабусям та дідусям, волонтерством, соціальним проєктам для діток;

  • обмежувати час використання та доступ до комп'ютера, планшета;

  • розвивати у дитини уяву і силу волі: складати разом історії та казки, обговорювати фільми, регулярно разом із дитиною займатися фізичними вправами, дбати про режим;

  • спілкуватися з дитиною, проводити годину всією сім'єю, щоб дитина не відчувала себе одинокою;

  • улаштовуйте сімейні дні без гаджетів – коли всі члени сім'ї виключають телефони і проводять годину насолоджуючись спілкуванням.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, що найкраще обрати для школяра з гаджетів. Які переваги мають телефони та розумні годинники, розповідаємо тут.