Після ракетного удару по "Охматдиту" блогери почали говорити кремлівськими наративами: як їх "особиста думка" стала російським ІПСО

Знаменитості

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Юлія Верба та Олександр Волошин. Фото: Instagram

Юлія Верба, Олександр Волошин, Владислава Роговенко та інші блогери спровокували скандал всеукраїнського масштабу

8 липня 2024 року російські окупанти вчинили черговий терор, випустивши ракети по різних областях України. Та найбільше обговорення викликала трагедія в дитячій лікарні “Охматдит”. І поки одні знаменитості та блогери відкривали збори та намагалися усіляко допомогти постраждалим, інші блогери — почали “розводити зраду” та просувати в українському інформаційному просторі російські наративи, якими часто відзначаються пропагандисти.

Деякі блогери-мільйонники неоднозначно відреагували на трагедію в одному з найкращих онкоцентрів Європи. І, можливо самі того не усвідомлюючи, почали підігравати російській пропаганді.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зокрема блогерка Влада Роговенко, відома своєю участю у проєктах “Супермодель по-українськи” та “Супермама”, вкрай емоційно відреагувала на ракетний удар по “Охматдиту”. Однак у своїх сторис дівчина чомусь вирішила звинуватити не тільки росіян, які пускають ракети на українські міста, а й українську владу.

Я в шоці від новин! Нехай клоун їде і домовляється про мир! Досить невинних смертей і цього жаху. Ну скільки це триватиме? Моїй люті немає меж. Я ненавиджу владу з обох боків,
— видала Владислава Роговенко.

А от блогерка Юлія Золотарьова наголосила, що якомога швидше треба провести перемовини, оскільки особисто їй вже не треба перемога “такою ціною”. Проте Юлія не врахувала факти того, що: по-перше, росія не зупиниться на досягнутому і буде робити усе, аби повністю захопити Україну; по-друге, скільки життів цвіту української нації було покладено за те, аби, як хочуть блогери, поступитися кремлівським посіпакам.

До переліку цих персон додалися й особливо популярні в Україні. Наприклад, Олександр Волошин заявив, що “ми не вивозимо цю війну”. А скандальна блогерка Юлія Верба чомусь заговорила не про геноцид українського народу, який чинить росія, а про розкрадання бюджету українською владою.

При цьому, слід зазначити, що після гучного скандалу усі ці блогери почали заявляти, нібито в Україні вже не можна висловлювати власну думку, інакше опинишся у числі “зрадників”. Проте, схоже, критичне мислення у ці моменти було непідвладне блогерам, оскільки їх “особиста думка” напряму повторювала усі наративи кремля.

Реакція інших знаменитостей, інфлюенсерів та просто підписників теж не примусила на себе чекати. Зокрема перша секретарка з питань культури посольства України у Франції та відома письменниця Ірена Карпа не стала приховувати свого обурення.

Їм платять за розгон російських наративів чи вони безкоштовно тупі?
Від жодного волонтера, який упахався, збираючи гроші, від жодного військового, у якого загинули друзі, захищаючи ці території, такого не почути. Тому що ці люди знають, що відбувається на окупованих територіях… Ці люди знають, що таке будь-які домовленості з Росією. Найголовніше, особисто для мене, це те, що якщо ми віддамо території, погодимося на поступки, це буде значити, що всі ці люди полягли даремно, намагаючись їх повернути й захистити,
— наголосила Ірена Карпа.

Свою думку висловив і Сергій Притула. Волонтер наголосив на тому, що усі ці блогери почали говорити “за методичкою” в один час, теж натякаючи, що це все було сплановано на користь російської пропаганди.

Так звані блогери-інфлюенсери, за дивним збігом обставин, розпочали синхронне ниття з якимись неприхованими російськими наративами… Зазвичай ці інфлюенсери зʼявлялись в інфопросторі з черговими фото своїх дуп у басейнах, рекламою онлайн казино тощо,
— зазначив Сергій Притула.
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, що на тлі трагедії в "Охматдиті" Наталка Денисенко розлютила українців своєю "непопулярною думкою". Акторка несподівано закликала виходити зі стану жертви та "сіяти любов" навіть у найскладніші часи.