Правила посадки полуниці восени: 5 помилок, які можуть лишити майбутнього урожаю

Сад і город

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Посадка полуниці восени. Фото: zaxid.net

Восени найкращий час для посадки полуниці

Осінь - найсприятливіший час для посадки полуниці. Так розсада матиме вдосталь часу добре прижитися та почати приносити гарні плоди вже наступного року. Проте важливо знати, як та на яку глибину садити кущі, щоб дочекатися урожаю.

Під час посадки саджанців потрібно уникати поширених помилок. Врахуйте деякі моменти, щоб не залишитися без соковитих плодів на грядці, радить wona.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливо дотримуватися термінів посадки

Якщо посадити полуницю занадто пізно, можна втратити кущі повністю. Щоб саджанці добре вкорінилися та прижилися треба висаджувати їх за місяць до початку морозів, адже, якщо до перших заморозків кущі не встигнуть вкорінитися - вони замерзнуть і пропадуть.

У середній смузі посадку проводять не пізніше першої декади вересня. У холодних регіонах роботи слід завершити до кінця серпня. У разі південного клімату допустимо відкласти висадку саджанців до середини жовтня.

Якщо ви плануєте розсаджувати власні пізні сорти, краще робити це навесні, адже вуса повністю сформуються до кінця вересня. А висаджувати їх вже буде пізно.

Грядка має бути підготовленою

За місяць до посадки потрібно добре удобрити ґрунт. Добре приберіть грядку від залишків рослин і ретельно удобріть компостом чи перегноєм. Якщо земля на грядках глиниста, її варто розбавити піском. У піщаний ґрунт додають глину та торф.

Важлива глибина посадки

Не варто садити полуницю глибоко, щоб запобігати її вимерзанню. Якщо точка росту опиниться під землею, вона буде гнити і загине. Краще замульчувати саджанці з першими заморозками сіном чи соломою.

Важливо навесні мульчу прибрати з кущів. Адже вони можуть запріти, коли прийде перше тепло.

Вузька посадкова лунка

При посадці полуниці її коріння має бути розправлене, а не загинатися догори. Тому лунка має бути така, щоб коренева система рослин вмістилася вільно, і навіть з невеликим запасом.

Мінеральні добрива важливі

Вносять мінеральні добрива для полуниці за 14 днів після посадки. Можна полити грядку розчином суперфосфату (50 г) та сірчанокислого калію (15 г), розчинивши гранули в 10 л води, або настоєм деревного попелу (1 склянка на відро води).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Важливе значення для посадки полуниці має попередній овоч, який проростав на грядці. Адже деякі рослини погано вплинуть на майбутній урожай соковитої ягоди.