Це не можна робити в ліжку: “вбивця кайфу”, який миттєво знищує секс

Секс

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Колаж Hochu.ua / Сором заважає нам насолоджуватись

Сором - найбільший “вбивця сексу”

Ми розповідали про  5 помилок, які перетворять поцілунок на катастрофу. Тепер поговоримо про “вбивцю сексу”, який заважає нам насолоджуватись інтимністю разом з близьким нам партнером.

Йдеться про сором. Це значний бар'єр до повної інтимності, який заважає нам комунікувати з партнером чи партнерами. Відчуття сорому - це невід’ємна частина людських стосунків. Однак, незважаючи на це, сором часто стає невидимою стіною, що перешкоджає нам повною мірою насолоджуватися фізичною близькістю. Чому так відбувається? Розберемося детальніше разом із Your Tango.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чому сором так часто супроводжує нас у спальні?

Наше суспільство досить довго виховувало в нас сором'язливість щодо всього, що пов'язано з сексом. Вважається непристойним відкрито говорити про свої бажання та фантазії.

До того ж, те, як секс зображують в поп-культурі, часто спотворює реальність. Ця тема всеохопна - від незадоволення власним тілом, яке не підпадає під вилизані стандарти краси і до нереалістичних очікувань власне від сексу. Це може призвести до почуття сорому та невдоволення власним сексуальним досвідом. А комплекси, пов’язані із тілом, можуть значно впливати на самооцінку і, як наслідок, на інтимні стосунки.

Також сором’язливість можуть викликати стереотипи щодо сексуальних орієнтацій та гендерних ролей. Іноді люди бояться навіть собі зізнатись у своїх бажаннях, що вже й казати про інших - настільки сильним є страх бути засудженим за свої бажання.

Все це призводить до того, що навіть у найближчих стосунках може бути складно відкрито говорити про свої сексуальні бажання та потреби. Сором’язливість, страх відмови або осуду часто заважають нам висловити себе.

Як подолати сором і насолоджуватися?

Пам’ятайте, що те, чого ви не зробили чи не спробували попри своє бажання, не зробить нікого щасливішим. Світу не стане легше від того, що ви не спробували якийсь вид стимуляції чи рольові ігри, про які фантазуєте, але боїтесь зізнатись партнеру. 

Створіть довірливу атмосферу для розмови. Дайте партнеру зрозуміти, що ця комунікація - це “безпечний простір”, де ви, відкриваючись, очікуєте на розуміння і незасудження, і, разом з тим, не засуджуєте його. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Говоріть зі своїм партнером про свої почуття та бажання. Відвертість – ключ до міцних і довірливих стосунків. Сором – це природне почуття. Але не дозволяйте йому заважати вам насолоджуватися одним з найпрекрасніших проявів людської близькості. Також ми розповідали, які помилки жінки роблять в ліжку.