Скетчі, дудли, каракулі: трішки цікавинок про свято замальовок

Позитив

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

День дудла. Фото: kartinki.pics

День дудла відзначається щороку у визначену організатором пʼятницю вересня

Напевно ви неодноразово під час нудного уроку чи лекції малювали на полях різні каракулі. Це могли бути абстрактні фігури, лінії чи смішні карикатури, які можуть мати своє значення. Такі малюнки мають назву дудли і своє власне свято в календарі.

Перший раз День дудла відбувся у 2004 році. У 2024 році День дудла відзначається 27 вересня. Слово “дудл” (doodle) з англійської мови перекладається як “замальовки на полях”, “каракулі”, розповідає daytoday.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Малюнки у стилі дудл мають свої особливі характерні ознаки – вони прості, обводи однакової товщини, образи смішні та переважно мультяшні.

Ще одне значення цього слова – каракулі. Це замальовка зроблена людиною у той час, коли вона зосереджена на іншому. Наприклад, смішні прості картинки, замальовані під час нудної конференції, під час уроку чи прослуховування чогось нецікавого.

В популярних дудлах можна зустріти карикатури колег, товаришів, вчителів, героїв фільмів, виконані у комічний анімаційний спосіб. Також можна «дудлити» пейзажі, геометричні фігури та цікаві сценки. 

У цей день відомі люди, знаменитості, митці, кіноактори, спортсмени та музиканти беруть у руки олівці та створюють цікаві замальовки. Далі ці картинки виставляють на аукціоні eBay, а зібрані в результаті цього заходу кошти ідуть на дослідження важкої хвороби епілепсії.

Дудлінг допомагає знімати розумову напругу та стрес. Саме тому малювання є частиною арт-терапії, яка дозволяє неспокійній людині зупинитися, зосередитися на конкретному предметі та заспокоїтися.

День дудла. Фото: kartinki.pics
День дудла. Фото: kartinki.pics
День дудла. Фото: kartinki.pics
День дудла. Фото: kartinki.pics
День дудла. Фото: kartinki.pics
День дудла. Фото: kartinki.pics
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми показували, як тато фотошопить малюнки своїх дітей і що з цього виходить. Можливо вам захочеться повторити такий досвід з малюнками ваших чад.