Стати водієм у 16, 18 чи 21: з якого віку в Україні можна керувати різними транспортними засобами

Гаджети та авто

Богдана Карц

Головна редакторка

З якого віку можна керувати авто, мотоциклом та іншими ТЗ в Україні. Фото: РБК-Україна

Пояснення щодо усіх можливих категорій водійського посвідчення

Уміння керувати транспортним засобом — це не єдине, що потрібно для того, аби водити авто чи інший транспортний засіб. В Україні діють різні вікові обмеження на отримання посвідчення водія та дозвіл керувати тим чи іншим ТЗ (транспортним засобом — ред.). Про них і поговоримо у цій статті.

Деталями щодо отримання водійського посвідчення різних категорій ділиться Головний сервісний центр МВС на своєму офіційному сайті. Ми ж розповімо вам найголовніше з того, що потрібно знати кожному, хто хоче отримати права (або цікавиться просто для загального розвитку 🙃).

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❓ У скільки в Україні можна отримати водійські права (посвідчення водія)

Усе залежить від типу ТЗ. Наприклад, сісти за кермо мотоцикла чи мопеда в Україні можна уже з 16 років. Це — мінімальний вік, дозволений для складання іспитів на водіння й отримання посвідчення водія (щоб ніхто раптом не подумав, що цими транспортними засобами можна керувати без водійських прав ❗️). А от керувати легковиком чи вантажівкою можна лише з 18 років, а транспортними засобами з причепами – з 19. А от тролейбусами та автобусами взагалі дозволяється тільки з 21 року, наголошують у ГСЦ МВС.

Згідно з Законом України «Про дорожній рух», право на керування транспортними засобами надається особам, які досягли:

  • 16 років – категорії А1, А;

  • 18 років – категорії В1, В, С1, С;

  • 19 років – категорії BE, C1E, СЕ;

  • 21 років – категорії D1, D, D1E, DE, Т.

У скільки років можна отримати водійські права в Україні. Фото: hsc.gov.ua

А для отримання посвідчення водія, нагадаємо, спершу доведеться скласти теоретичний іспит у сервісному центрі МВС, а потім пройти практичну підготовку в акредитованому навчальному закладі та скласти внутрішній іспит з водіння. Після цього майбутній водій ще має скласти практичний іспит у  сервісному центрі МВС. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали про найнадійніші кросовери та позашляховики, які прослужать 15 років і навіть більше. Експерти склали список таких авто.