Ви за кермом авто, яке не ваше: як виїхати за кордон на чужій машині

Гаджети та авто

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Документи для виїзду за кордон на чужому авто. Фото: ic-misto.com.ua

Правила виїзду за кордон на чужому авто

Іноді виникає ситуація, що потрібно скористатися чужою машиною для виїзду за кордон. Це може бути машина друга, співробітника чи когось з членів сім’ї у справах чи для подорожі. У такому випадку потрібно бути підготованому та мати необхідний перелік документів.

Для виїзду за кордон необхідно подбати про реєстраційні документи на авто. Які саме документи потрібно та куди звертатися для їхнього отримання, розповідає hsc.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо брати чуже авто, потрібно оформити свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон, яке видається на ім’я кермувальника або пасажира. Для цього необхідно разом з власником автівки звернутись до сервісного центру МВС. Попередньо береться талон на “перереєстрацію транспортного засобу” в терміналі, який встановлений у приміщенні сервісного центру МВС, або через онлайн-функціонал Е-запис.

Які документи необхідні для отримання свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон

  • паспорт з відміткою про реєстрацію місця проживання (або ID-картка та витяг про місце проживання);

  • довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;

  • довіреність (у разі звернення через уповноваженого представника).

Власник має підписати заяву про дозвіл користуватися автівкою іншій особі, тоді їй видається свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон. Свідоцтво власника залишається на зберіганні у сервісному центрі МВС. 

Що потрібно зробити після повернення з-за кордону

Реєстраційний документ на ім’я кермувальника чи пасажира необхідно повернути до сервісного центру МВС, в якому таке свідоцтво було видане, упродовж 10 днів, а власник має забрати свій документ на авто. На період воєнного стану в Україні є можливість здати реєстраційний документ у будь-якому сервісному центрі МВС, але у такому випадку власник отримає новий бланк свідоцтва, за який потрібно буде сплатити кошти. А старе свідоцтво буде визнане недійсним. 

Які документи потрібні для виїзду за кордон

  • національне посвідчення водія;

  • міжнародне посвідчення водія (якщо країна відвідування ратифікувала Женевську Конвенцію про дорожній рух 1949 року); 

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу для виїзду за кордон;

  • наліпка на авто або знак UA на номерних знаках;

  • міжнародний страховий сертифікат “Green Card”.    

Нотаріально засвідчена довіреність від власника автомобіля також дає право на виїзд на цьому автомобілі з України, якщо вона перекладена мовою країни перебування та легалізована у встановленому порядку.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, де шукати місце для ночівлі, якщо вирушаєте у далеку дорогу. Краще продумати це наперед, щоб убезпечити себе.