Зіпсуєте все добриво: що однозначно не можна класти в компост

Сад і город
694

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

ТСН / Помилки у компостуванні

Не всі відходи підходять для компостування

Ми розповідали, чому помідори виростають з неїстівним стержнем всередині. Тепер поговоримо про важливий інструмент та джерело ресурсів для дачника - компостну яму.

Не всі знають, що не всі органічні відходи підходять для компостування. Разом із Ukr.Media розберемося, які саме.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Чого не повинно бути у вашій компостній купі

Харчові відходи

Тільки сирі овочі та фрукти можуть бути додані до компосту. Залишки їжі, особливо жирної та м'ясної, приваблюють шкідників (комах, гризунів) і можуть спровокувати неприємний запах.

Зола

Не всяка зола корисна для компосту. Зола від спалювання деревних відходів може бути додана в невеликих кількостях. А от зола від вугілля або каміна може змінити кислотність ґрунту і нашкодити рослинам.

Послід домашніх тварин

Екскременти кішок і собак можуть містити паразитів і бактерії, які можуть заразити компост. Для компостування підходять лише відходи від травоїдних тварин (кролики, морські свинки).

Жири та олії

Ці речовини дуже повільно розкладаються і можуть створити в компостній купі неприємний запах. Крім того, вони приваблюють шкідників.

Кольоровий папір

Чорнило і фарби, які використовуються для друку газет і журналів, можуть містити шкідливі речовини, які потрапляють у компост і можуть забруднити ґрунт.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Пам'ятайте, що компост - це живий організм, який потребує правильного догляду. Дотримуючись простих правил, ви зможете отримати високоякісне органічне добриво для свого саду. Також ми розповідали, як омолодити огірковий кущ.