Час бити на сполох: що робити, якщо листя смородини та аґрусу жовтіє

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

чому жовтіє смородина влітку
Hochu.ua / Чому жовтіє листя

Як врятувати ягідні кущі

Ми розповідали, як зрозуміти, що пора збирати врожай цибулі. Тепер ділимось порадами, які допоможуть у вирішенні популярної проблеми дачників - пожовтіння листя на ягідних кущах.

Липень – це час, коли листя смородини та аґрусу повинно бути зеленим та пишним. Їхнє пожовтіння може сигналізувати про різні проблеми, які потребують термінового вирішення. Детально розповідаємо разом зі “Школою Життя”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Ось декілька причин, які можуть призвести до пожовтіння листя:

  • Нестача вологи - у спекотну липневу погоду, особливо після плодоношення, рослини потребують рясного поливу. Нестача води призводить до того, що листя стає млявим, жовтіє та в'яне.

  • Після плодоношення кущі потребують підживлення, щоб відновити сили та закласти квіткові бруньки на наступний рік. Дефіцит азоту, калію та інших мікроелементів може призвести до пожовтіння листя.

  • Різні шкідники, такі як павутинний кліщ, скляниця, тля, пошкоджують листя, що призводить до його пожовтіння та деформації.

  • Грибкові захворювання (іржа, борошниста роса, антракноз) та вірусні інфекції (мозаїка) також можуть бути причиною пожовтіння листя.

Щоб допомогти своїм кущам смородини та аґрусу, рекомендується регулярно поливати рослини, особливо в спекотну та суху погоду. Після збирання врожаю використовуйте азотні добрива (аміачну селітру, сечовину, аммофоску). Регулярно оглядати кущі на наявність шкідників. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете зберегти свої кущі смородини та аґрусу. Також ми розповідали, як приготувати зелене добриво.