7 головних фільмів Розамунд Пайк: від дівчини Бонда – до нобелівської лауреатки

Кіно та серіали
Олександр Панченко

Олександр Панченко

Кінооглядач

Фільмографія Розамунд Пайк - найкращі фільми з нею
Актриса Розамунд Пайк. Фото:Getty Images

Найкрутіші фільми з кінозіркою, які можна дивитися знову і знову

Розамунд Пайк народилася в Лондоні в не самій звичайній родині – батьки дівчинки були професійними та затребуваними оперними співаками. Маленька Розамунд часто вирушала з ними до гастрольних поїздок - тому ще в дитинстві встигла побачити безліч країн.

Тим часом вона відвідувала приватну школу для дівчаток у Брістолі, а у 16 ​​років потрапила до Національного молодіжного театру, де грала Джульєтту у виставі за знаменитою п'єсою Шекспіра. Саме тоді на юну Пайк звернув увагу агент, але вона вважала за краще вивчати літературу в Оксфорді. Навчання було завершено 2001-го – і лише тоді Розамунд зосередилася на акторській кар'єрі. Сьогодні ми згадуємо її найкращі роботи в кіно.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

"Помри, але не зараз" (2002)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Помри, але не зараз"
Кадр із фільму "Помри, але не зараз". Фото з відкритих джерел у Мережі

Розамунд вперше у всій своїй красі з'явилася світу з шиком – не просто в якомусь прохідному епізоді, а в ролі однієї з дівчат Бонда в цьому одному з найуспішніших фільмів про агента 007 (останнього з Пірсом Броснаном у головній ролі).

Пайк взагалі-то грає не просто карколомну красуню, за якими за своєю звичкою волочиться Бонд, а підступну лиходійку, подвійного агента. Глядач уже починає щиро вірити, що героїня Пайк, Міранда Фокс, працює на МІ-6 - як і Бонд. Дуже навіть дарма. Але на щастя, перед тим, як відкрити карти (виявивши в процесі максимально можливу зловтіху), Міранда встигає переспати з Бондом – і сцена вийшла настільки гарячою, що… більшу її частину довелося вирізати.

"Розпусник" (2005)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Розпусник"
Кадр із фільму "Розпусник". Фото з відкритих джерел у Мережі

Головну роль у цій чудово знятій костюмованій британській драмі Лоренса Данмора зіграв Джонні Депп, але саме Розамунд стала головною візуальною окрасою фільму. "Розпусник" розповідає історію Джона Вілмонта (Депп), що жив у сімнадцятому столітті, 2-го графа Рочестера - поета і фаворита короля Карла II, який парадоксальним чином цінував Вілмонта за його бунтарські якості.

Вілмонт - той ще бабій, ну а Пайк грає терплячу і прекрасну дружину графа, сповнену вродженої гідності леді Елізабет Рочестер. Героїня Пайк не втрачає цієї самої гідності тоді, коли чоловік нахабно розпускає руки під час спільної поїздки на кареті до Лондона. І не втрачає її навіть у ті довгі години, коли вона змушена позувати для сімейного портрета з розстебнутою сукнею (а герой Деппа тим часом порівнює Елізабет із мавпою). І вона не відвертається від Вілмонта навіть тоді, коли той, усіма забутий, болісно і повільно вмирає від сифілісу.

"Джек Річер" (2012)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Джек Річер"
Кадр із фільму "Джек Річер". Фото з відкритих джерел у Мережі

Майже у кожному серйозному бойовику, який починається з гучного злочину (в даному випадку – розстрілу перехожих снайпером у місті Піттсбурзі) обов'язково присутній адвокат. Найчастіше – жінка, якщо це кіно. Саме такого адвоката, Хелен Родін, грає Пайк – і водночас Джеком Річером, героєм Тома Круза, Родін послідовно досягає справедливості.

За сюжетом, героїня Пайк є захисником підозрюваного у злочині - а якщо врахувати, що Річер попросив Хелен зустрітися з родичами жертв, то Пайк доводиться грати людину, яка відчуває провину і незручність. А ще, як і всім героїням у ділових костюмах і сукнях, Хелен потрібно бути дуже в міру сексуальною, в міру істеричною і в міру стервозною. І з усім цим Розамунд Пайк справляється чудово.

“Загублена” (2014)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Загублена"
Кадр із фільму "Загублена". Фото з відкритих джерел у Мережі

Маестро Девід Фінчер, крім іншого, ще й прекрасний творець таких ось кримінальних історій – коли те, що сталося, спочатку здається чимось повсякденним, але потім, чи не з кожною хвилиною екранного часу, клубок загадок стає все більшим і більшим. Так було з "Зодіаком", так було і з "Загубленою".

Ця сама загублена - це і є героїня Розамунд Пайк, і звати її Емі. Жінка загадковим чином зникає якраз у п'яту річницю заміжжя (чоловіка звуть Нік і грає його Бен Аффлек) – повернувшись додому, Нік виявляє розбитий стіл… Герой Аффлек не панікер, але викликає поліцію – розслідування буде ще те.

З флешбеків ми дізнаємося якою шикарною, своєрідною, легкою і в той же час нестерпною жінкою була героїня Пайк – щоб так зіграти, потрібно мати хоч якусь із перелічених якостей і в житті. Під час зйомок перфекціоніст Фінчер вимагав від акторів кілька десятків дублів кожної сцени – до п'ятдесяти. Розамунд витримала випробування - і була номінована за роль Емі на "Оскар" та "Золотий глобус".

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Вороги" (2017)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Вороги"
Кадр із фільму "Вороги". Фото з відкритих джерел у Мережі

У двадцять першому столітті у Штатах продовжують знімати відмінні вестерни, і «Вороги» Скотта Купера – один із них. Так от, якщо чоловіче єство у картині втілює Крістіан Бейл, то Розамунд Пайк на весь екран демонструє велич та силу жінки.

За сюжетом, наприкінці дев'ятнадцятого століття досвідченому вояку, капітану Джозефу Блокеру (Бейл) доручено доставити до штату Монтана ув'язненого, який вмирає - вождя індіанців шайенів Жовтого Яструба. Блокер ненавидить індіанців усім серцем і виконує завдання з великим небажанням – адже вождя та його дітей належить відпустити після прибуття до Монтани, на землі резервації.

По дорозі Блокер та його загін зустрічає збожеволілу від горя жінку (Пайк) – щойно команчі вбили її чоловіка та трьох маленьких дітей. Жінку звуть Розалі, навіть за маскою важкої скорботи вгадується її краса – і вона знайде в собі сили не лише пережити особисту трагедію… Одна з найважчих і найсильніших ролей у кар'єрі Пайк.

"Радіоактивний" (2019)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Радіоактивний"
Кадр із фільму "Радіоактивний". Фото з відкритих джерел у Мережі

Найкращі байопики вражають і беруть за живе, навіть якщо конкретного глядача не надто цікавив до перегляду головний герой кінооповіді – як і те,чим він займався. “Радіоактивний”, що розповідає про життя Марії Склодовської-Кюрі, вченої та нобелівської лауреатки – саме такий байопік. Нагадаємо, саме Склодовська-Кюрі (разом із чоловіком П'єром Кюрі та Антуаном Анрі Беккерелем) відкрила явище радіоактивності, вона ж була першою жінкою, яка стала членом Паризької медичної академії.

Як Розамунд Пайк мала грати Склодовську-Кюрі, щоб залишатися цікавою глядачеві та інтригувати його? Так, Пайк грала амбітну вчену, яка цілком присвятила себе науці та експериментам. Але ще вона грала жінку.

Коли майбутній чоловік П'єр Кюрі (Сем Райлі) повідомляє польській емігрантці Склодовській про те, що читав її статтю про магнітні властивості сталі, та сприймає це як найбільший комплімент – червоніє, зніяковіло ляскає віями та посміхається чарівною сором'язливою усмішкою. І це - момент приголомшливої ​​акторської гри, що "робить" фільм. Таких моментів у стрічці безліч.

"Солтберн" (2023)

Фільмографія Розамунд Пайк: "Солтберн"
Кадр із фільму "Солтберн". Фото з відкритих джерел у Мережі

У цьому дивному, місцями кумедному, місцями страшному, а іноді й зовсім розбещеному фільмі Еміральд Феннел Пайк зіграла не головну роль – але її персонаж дуже важливий для того, щоб пазл склався.

Дія починається в Оксфордському університеті у нульових. Один із студентів на ім'я Олівер Квік (Баррі Кеоган) – хлопець дивний, досить відлюдькуватий, але явно кмітливий. Несподівано для самого себе він заводить дружбу з загальним улюбленцем Феліксом (Джейкоб Елорді) - і той запрошує Олівера погостювати влітку в розкішному маєтку його батьків-аристократів.

Мати Фелікса, Елспет Кеттон, саме й грає Розамунд – цю ексцентричну, витончену леді, колишню модель. Героїня Пайк примудряється справляти враження жінки однаково проникливої і нерозумної – та ще й небайдужої до друзів сина. За цю роль Пайк була номінована на “Золотий глобус”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся про найкращі фільми з Марго Роббі, яку називають босоногою музою Квентіна Тарантіно. Ця дівчина — не тільки Барбі! Ви навіть не уявляєте, на що вона здатна, коли вмикаються камери! 😍