Джерард Батлер: як король Спарти починав кар’єру з ролі привида опери. Найкращі фільми

Кіно та серіали
Олександр Панченко

Олександр Панченко

Кінооглядач

Фільмографія Джерарда Батлера - 7 найкращих фільмів актора
Джерард Батлер: найкращі фільми. Фото: imdb.com

Більшість з цих фільмів знають усі, кому трішечки за 20 😁

Зірка Голлівуду, шотландець Джерард Батлер взагалі-то вчився на юриста, але любов до сцени таки взяла вгору. Батлер - молодший із трьох дітей у сім'ї, але не можна сказати, що хлопець ріс розпещеним. Батьки розлучилися, коли Джерарду був рік – наступного разу він побачив батька, вже будучи підлітком. У юності, коли Батлер узяв академічну відпустку і поїхав на рік вештатися пляжами Лос-Анджелеса, у нього почалися серйозні проблеми з алкоголем, проте зараз актор зовсім не п'є.

На сьогодні акторові 54 роки. Що він встиг зробити феноменального до цієї пори — розповідаємо далі. Ми зібрали 7 його топових фільмів, більшість з яких, ми певні, ви впізнаєте!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

"Привид опери" (2004)

Зараз ця картина Джоела Шумахера сприймається як якась аномалія у фільмографії Джерарда Батлера, але, повірте - її варто переглянути. Фільм вийшов у ті часи, коли кіномюзикли «нового покоління» ще сприймалися як диво. І якраз “Привид опери”, знятий за однойменним театральним мюзиклом Ендрю Ллойда Веббера (а той у свою чергу був натхненний романом Гастона Леру), здавався якщо не верхом розкішної кінопишності - по-справжньому розкішною у фільмі була тільки музика Веббера - то приємною "надмірністю".

Саме Батлер грає того самого дегендарного Привида опери, що мешкає десь у катакомбах під паризьким театром “Опера Популер” - і актора, звичайно ж, практично не впізнати через маску. Але це він, і саме Батлер знемагає від туги і самотності, нудиться любов'ю і накопичує злість і ненависть – таким актора ви більше не побачите ніде. До того ж, ясна річ, він співає – хоча ніколи не займався цим професійно раніше і взяв лише кілька уроків вокалу перед пробами. З Батлера вийшов гідний Привид – але зіркова година актора була ще попереду.

"300 спартанців" (2006)

А ось вже після виходу цього фільму Зака ​​Снайдера Джерард Батлер став справжньою зіркою – і зрозуміло чому. Ця екранізація коміксу Френка Міллера про битву при Фермопілах між спартанцями та персами у п'ятому столітті до нашої ери стилістично вивірена до міліметра – у цьому сенсі «300 спартанців» перевершують навіть «Місто гріхів», зняте роком раніше. Чи є в цьому випадку місце для чогось справжнього, простого і людського на екрані?

Є – і це те, що іноді відбувається з обличчям Джерарда Батлера у ролі царя Леоніда. Звісно, ​​вже у перші двадцять хвилин фільму він встигає продемонструвати багато чого. І торс, і тваринну лють у спілкуванні з персами, і печатку смутку, вагань та роздумів, і неабиякі таланти коханця – і весь цей час він одночасно залишався і персонажем коміксу, і справжньою людиною з плоті та крові. Такі здібності показували небагато персонажів в цій стрічці – яка, у наш час, виглядає, звичайно ж, зовсім інакше, ніж тоді, 2006-го.

“P.S. Я кохаю тебе” (2007)

У 2007-му Батлер знявся не тільки в найяскравішій драмі у своїй кар'єрі, а й в одній із найбільш сльозливих стрічок нульових взагалі. Часом творці явно переборщують із сентиментальністю та наполегливою та безпардонною грою на сентиментальних почуттях – але своєї мети вони незмінно досягають. У фільмі є кілька моментів, коли очі будуть на мокрому місці практично у будь-якого глядача.

Отже, Батлер грає задерикуватого ірландця Джеррі Кеннеді,який міцно кохає свою дружину Холлі (Хіларі Суонк).Ще він любить співати, не в ладах з тещею, але в цілому - стовідсотковий оптиміст. І ще герой Батлера ... вмирає практично на початку фільму, залишивши Холлі вдовою. Тим не менш, з найперших сцен ми дізнаємося що у пари не все гаразд з грошима, що вони можуть нищівно посваритися і зворушливо помиритися протягом вечора - а ще те, що Батлер майстерно танцює стриптиз. Так-так, хай і не надто професійно, зате з почуттям - у приголомшливих трусах з підтяжками.

Джеррі вмирає - але постійно виникає на екрані то в сумних видіннях Холлі, то у численних флешбеках. А ще він посилає листи коханій - звичайно, заготовлені заздалегідь, але виходить, що практично з того світу. Ось тут і починається найзворушливіше. До речі, ірландці були незадоволені тим, як Батлер зображує ірландський акцент – акторові навіть довелося жартома вибачатися за свої “жалюгідні спроби”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

"Рок-н-рольник" (2008)

Варто було культовому режисерові Гаю Річі розійтися з Мадонною, як він відразу почав знову знімати круте кіно – а саме таким фільмом є “Рок-н-рольщик”. І головним козирем картини є не сам "рок-н-рольщик", тобто якась вигадана рок-зірка Джонні Фунт (Тобі Кебелл), і не запеклий лондонський гангстер старої школи Ленні Коул (нещодавно померлий Том Уїлкінсон), а так, звичайний бандит на прізвисько “Раз-два” у виконанні Батлера, ватажок банди “Дика зграя”.

Забувши про всякі Спарти та інші Привиди опери, Батлер нарешті знявся у рідному, стильному британському кіно – і, враховуючи вимоги Річі, влучив у саме яблучко. Увімкніть фантазію – саме такого Джерарда, як у «Рок-н-рольщику», можна було б зустріти десь на райончику – якби він там жив і до того ж рідко залишав його.

Всі ці махінації з нерухомістю, в яких погрязли герої фільму в костюмах – це чудово. Але герой Батлера краще зі всією лінивою чарівністю пограбує двох заляканих бухгалтерів – або незграбно, але так само привабливо пофліртує із симпатичною фінансисткою. І що найбільше впадає у вічі – з яким же явним задоволенням Батлер грає свою роль.

"Гола правда" (2009)

Кожен суперуспішний актор (або актриса) рано чи пізно повинні знятися в романтичній комедії, і Джерард Батлер не став робити себе винятком. Хоча він зробив іншу важливу та корисну річ – а саме притягнув свій пам'ятний образ з “Рок-н-рольщика” сюди, у цю милу історію від режисера Роберта Лукетича. Це настільки явно впадає у вічі, що іноді “Гола правда” здається якимось спін-офом фільму Річі – лише завдяки участі Батлера, звичайно ж.

Отже, цього разу Джерард грає такого собі поганця, поганого хлопця від телебачення на ім'я Майк Чедвей – який одного разу встає на шляху у іншої телевізійної дамочки, дівчини високих моральних цінностей Еббі (Кетрін Хайгл). Ця сама Еббі Ріхтер – продюсер ранкового шоу, і коли його рейтинги починають стрімко падати, керівництво каналу запрошує саме героя Батлера, щоб той розігнав нудьгу.

Тепер нам залишається спостерігати, як розвиватимуться відносини Майка та Еббі – і це справді кумедно. Просто тому, що Батлер знову з величезним задоволенням грає нахабу, якому дозволено все – ну, майже все цього разу.

"Законослухняний громадянин" (2009)

"Громадянин" - безумовно найважчий фільм у кар'єрі Батлера, часто його фізично важко дивитися глядачеві, а як робота над картиною вимотала самого актора, можна тільки здогадуватися. Безперечно, фільми про помсту, нехай жорстоку, але справедливу – у чомусь завжди чарівні, але далеко не завжди хочеться опинитися на місці месника. У випадку з “Громадянином” - напевно такого бажання у глядача не виникне взагалі.

Батлер грає чоловіка, дружину та маленьку дочку якого вбили у нього на очах. Вийшло так, що один із злочинців, саме той, який чинив найтяжчі злочини – отримав до смішного невеликий термін. Все через похибки системи – і, вийшовши з заціпеніння, герой Батлера, Клайд Шелтон, бере правосуддя у свої руки… І, звичайно, ця трансформація – від щасливого сім'янина до вбитої горем і розгубленої людини, до розважливого месника – велика та гідна акторська робота.

"Підкорювачі хвиль" (2012)

Безумовно, цей фільм - найбільш барвистий та ваблячий око у фільмографії Батлера. Ще б пак – адже він присвячений серфінгу, а таке кіно за визначенням не може бути сірим. Якщо бути точним, то в оригіналі стрічка називається Chasing Mavericks – “Наздоганяючи “Маверікс”. Під останнім маються на увазі хвилі у 25 метрів заввишки. І хоча формально картина є байопіком, присвяченим серферу Джею Моріарті – на ділі “Підкорювачів хвиль” не назвеш інакше, як бенефісом Джерарда Батлера.

У стрічці Батлер грає наставника Моріарті Фрості Хессона – вони познайомилися, коли Хессон врятував хлопчика, який ледь не потонув (реальний Моріарті загинув у 2001-му, у віці 22-х років). Власне, Батлер теж ризикував на зйомках – він сам керував дошкою та одного разу, під час роботи над однією зі сцен, отримав травму та був терміново госпіталізований.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також ми розповідали про найкращі фільми та серіали Зендеї. Хоч зірці зараз лише 28 років, у її кар’єрі вже повно крутезних робіт!