У Києві відбувся легендарний етнофестиваль "Країна Мрій": як це було (ФОТО, ВІДЕО)

Новини культури
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Як пройшла "Країна мрій" 2024: головні події та фотозвіт
Країна мпій 2024. Фото з етнофестивалю від пресслужби

Подивитися було на що!

Ювілейний фестиваль “Країна Мрій”, якому цьогоріч виповнилось 20 років, став наймасштабнішим за всю свою історію та, попри всі складнощі, повʼязані з війною, продовжив виконання своєї місії зі збереження та популяризації української культури, фольклору, народних ремесел, вкотре підтвердивши свій статус міжнародного. У 2024-му зі сцени етнофестивалю виступали артисти з Великобританії, Японії та Індії. І, як зазначають організатори, спеціальними гостями фестивалю стали Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі та Посол Індії в Україні Харш Кумар Джейн.

Що ще цікавого там відбувалося — розповідаємо і показуємо у цій статті на Hochu.ua !

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Цього року команда організаторів та однодумців на чолі зі знавцем та промоутером українського фольклору Олегом Скрипкою облаштувала на території Національного Ботанічного саду ім. М.М. Гришка дві великі музичні сцени – етнорок та фольклорну, 1000 учасників, 16 тематичних майданчиків, серед яких книжковий ярмарок, алея майстрів і крафтярів, дитяча галявина, кримськотатарська сцена, простір “Японський сад”, волонтерська галявина, а також новинки фестивалю – духовна містична сцена, поетична майстерня, на сценах фестивалю свою творчість представили 39 етнічних та фольклорних гуртів.

На фестивалі збирали гроші на благодійність, зокрема на 3-тю штурмову бригаду та дитячу лікарню “Охматдит”.

..

Традиційно час проведення літнього фестивалю припав на народне свято Купала, тому ювілейна “Країна Мрій” була відкрита традиційним українським обрядом Купайлиці – прикрашання стрічками купальського деревця.

🌸 КРИМСЬКА СЦЕНА BAĞÇASARAY

Традиційно на “Країні Мрій” відкрилась Кримська сцена, яка одним з ветеранів руху етнофестивалю. На сцені Bağçasaray відбулися читання поезії та прози українською та кримськотатарською мовами, виступи етнічного тріо “Мусафір”, Руслана Булатова, Аліє Хаджабадінової, Ельнари Халілової, Емілії Бодурової та сестер Оріяни та Милади Лоцман. Проходили написання листів політв’язням, ярмарок традиційних та крафтових виробів народних промислів, фотовиставка з історіями про військових родом з Криму, виставка “Історії з окупованого Криму”, частування кримськотатарськими стравами, та звісно збори на потреби Сил оборони України.

Також відбулась дискусія про безальтернативність деокупації Криму, у якій взяли участь: представник МЗС Андрій Іванович Сибіга; Таміла Ташева, Постійна Представниця Президента України в АР Крим; посол Сполученого Королівства Мартін Гарріс; Рефат Чубаров, Голова Меджлісу кримськотатарського народу; Артем Кисельов, військовослужбовець з Криму, колишній заступник командира ракетного катера “Прилуки”.

🌸 ЕТНОРОК СЦЕНА МРІЙ

Музична СЦЕНА МРІЙ була представлена етнорок гуртами та worldmusic колективами: МAHДРИ, KARTA SVITU, OT VINTA, ЯРРА, ЙОСИФОВИЧ ROCK BAND, ЛЕЯ, ТaRuta, МNISHEK, МОВА, Пиріг і Батіг, FOLKULAKA, КОРАЛЛІ, Lemko Bluegrass Band, Бартка і Pororoka та АNKA.

Цього року Олег Скрипка та Лє Гранд Оркестр, з якими музикант працює з 2004 року, представили більш рокову програму з таких пісень як "Розмова з Махатмою", "Полонина", "Рай" та "Світ", а також фольклорні “Кам'яна Гора” та інші. Прозвучали пісні столітньої давності “Зродились ми великої години”, колискова “Ой, ходить сон”, яка стала прототипом пісні Summer time, виконаний купальський гімн – пісня “Купалочка”, якою ще 20 років тому і протягом багатьох років відкривали фестиваль разом з Ніною Матвієнко. У виступі також брав участь дитячий ансамбль “Зернятко” та Народного театру індійського класичного танцю “Накшатра”.

Традиційним завершенням програми стала пісня “Країна мрій”, яка є гімном етнофестивалю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🌸 СЦЕНА РАЙ

На традиційній СЦЕНІ РАЙ звучала народна музика фольклорних гуртів та ансамблів зі всієї України. Гості насолоджувались інструментально-вокальною та танцювальною програмами, брали участь у купальських обрядах та іграх, танцях та слухали пісні бароко і Гетьманської доби.

На ювілейній “Країна Мрій” виступили гурти “Хорея Козацька” та “Королівна”, автентичний колектив з Івано-Франківщини “Стратинські музики”, “Стодивниця”, “Ладовиці”, які брали участь у фестивалі ще 20 років тому, “Древо”, “Київ Етно Тріо”, “Божичі”, “Володар”, “Гуляйгород”, кримськотатарський колектив “Чаїр”, “Два Три”, “Баламути”, “Ясно-Красно”, “Шум’я”, “Роксоланія”, “Дриґ”, “Коралі”, ансамбль давньої музики Костянтина Чечені та “Бурдон”.

🌸 КРАЇНА МІСТИЧНА

Вперше у своїй історії фестиваль “Країна Мрій” відкривав для гостей браму у світ духовних знань та езотерики та організував справжню містичну подорож. В межах фесту відбулось святкування Міжнародного Дня Йоги за підтримки Посольства Індії. Виступали індійські танцювальні колективи зі всієї України, артисти та музиканти, відбулись сеанси музичної терапії саундхілінг та ом-медитації, мантра-співи, виступи лекторів, гостей пригощали стравами вега–кухні, показували сферичне кіно з терапевтичним зануренням глядача у внутрішній світ, знайомили з різними духовними, енергетичними та шаманськими практиками, аюрведою та перуанськими лікувальними обрядами.

У ДУХОВНОМУ КОЛІ було проведено різноманітні майстер-класи, один з них – на унікальних музичних інструментах у вигляді напівсфер зі сталі – хендпанах, що видають звук після легкого удару по них рукою. Кожен зміг навчитися звукоутворенню на інструменті та спостерігати особисті стани, які заспокоюють і вводять у концентрацію під час гри.

У ЧАЙНОМУ КОРОЛІВСТВІ було представлено багато цікавих чайних майстрів та їх чайне кунг-фу. Під час групових чаювань гости пробували експериментальні чайні коктейлі та рідкісні сорти елітного чаю, знайомились з тонкощами чайної церемонії.

В “Дискусійному Курені” від Vedalife відбулось спілкування з видатними людьми, майстрами різних сфер: від духовності й мистецтва до бізнесу й політики. Участь в дискусії взяли Олег Скрипка та філософ Назар Мухачов.

Також у відвідувачів була можливість відвідати виставу-медитацію “Останній сон Будди” від театру “Океан”.

🌸 “ВАЙБ ДУШІ” від ОЛЕГА СКРИПКИ

На містичній сцені фестивалю також відбувся сатсанг з Олегом Скрипкою – філософсько-музична зустріч із рок-музикантом і справжнім провідником до стану цілісності. Завдяки авторській методиці “Вайб душі” артист допомагає людям на їхньому шляху до самореалізації.

Ідея виникнення цього проєкту виникла в період карантину — під час перебування Олега у ретрітах, де він зрозумів, що рок-музика є дуже сильним, потужним інструментом для практики. Він впевнений, що за допомогою супроводжуючого співу можна досягти успішних медитативних результатів.

Важливою частиною виступу Олега Скрипки на “Країні Містичній” стала спільна практика медитації та можливість отримати відповіді на свої запитання під живе виконання рок-музики та з авторськими медитаціями Олега Скрипки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🌸 ПОЕТИЧНА МАЙСТЕРНЯ

За 3 дні фестивалю у Поетичній майстерні взяло участь понад 60 українських поетів та музикантів з усієї України – з Маріуполя, Донецька, Запоріжжя, Криму, Харкова.

Сцену також відвідав батько загиблого українського поета Максима Кривцова. Він прочитав його вірші та заспівав пісні на його слова. Кожен день лунали вірші з фронту – люди читали вірші героїв, які боронять Україну.

Останній день фестивалю поетичну майстерню відвідала Оксана Стоміна — дружина “азовця”, який вже понад 2 роки знаходиться у полоні. Вона пише йому листи. Це їх історія у віршах, яку вона зберігає до його повернення.

Також виступали метри українського таланту – казкар Сашко Лірник та Брат Віталій Капранов.

🌸 ДИТЯЧА ГАЛЯВИНА

На ювілейній “Країні Мрій” дітлахи відвідували цікаві майстерки від народних майстрів: традиційний купальський віночок з живих польових квітів або ж троїцький букет, паперові прикраси для купальського деревця, декорування хустинки узорами в техніці вибійка, мистецтво вибійки – давній спосіб оздоблення тканини деревʼяними штампами, ляльки-мотанки з клаптиків тканини, створення ляльки-оберега, ліплення свищиків з глини, ткацтво на старовинному ткацькому верстаті з Волинського Полісся, створення витинанки “Дерево життя”.

🌸 ЯПОНСЬКИЙ САД

Українсько-японський центр НТУ КПІ занурив відвідувачів у захопливий світ японської культури та відкрив для кожного неповторну красу і глибину японської спадщини. Гостей чекали демонстрації мистецтв, майстер-класи: логічні ігри ґо та шьоґі, японські літні танці Бон–одорі; розпис тканини – батік, каліграфія, барабани тайко; бойові мистецтва кендо, кенджюцу, джюдо, айкідо; ігри та розваги Японії: кендама, оригамі; кулінарна подорож Японією: окономіякі, японські солодощі, чайне дійство та інші розваги.

Крім цього також був представлений різновид флористики: ошибана – справжнє японське мистецтво, яким займались самураї та створювали вироби з природних матеріалів: висушені рослини та квіти, які зібрані власноруч. Вже готові вироби у вигляді різних прикрас, брошок, каблучок або магнітів можна було придбати та зберегти собі на згадку.

В оранжереї також виставка “Японська квітка”, де гості могли долучитись до майстер-класів традиційного японського мистецтва ікебана. Всі охочі мали змогу створити композицію з квітів та рослин.

🌸 КРАФТОВА СТЕЖА

На Крафтовій Стежці на відвідувачів чекав ярмарок, на якому було презентовано українську кераміку в орнаментальному розписі, різноманітні прикраси ручної роботи, біжутерію бісеру, крафтові сири та ковбаси, домашні наливки та квас, значки, стікери, постери, аромасвічки, картини, мило ручної роботи та в’язані м’які іграшки для дітей.

Також там був представлений одяг українських брендів, а ще — картина “Світ без русні” від благодійного фонду “Благодійна Армія України”, створена власником цього фонду. Вона стала справжньою окрасою стежки і на неї звертали увагу майже всі відвідувачі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🌸 КНИЖКОВА СТЕЖКА

На етнофестивалі був представлений також і книжковий простір, на якому відвідувачам було презентовано найкращий доробок українського видавничого ринку, книги різної тематики.

Працював стенд з військовою літературою, де були книжки про війну і від військових письменників. До локації долучилися ГО “Реформація” з проєктом “Військо читає” та проєкт культурного десанту “Книга на фронт”. Всі охочі мали змогу особисто підписати та долучитися до збору книжок для українських військових. Було зібрано книжки, які будуть розповсюджені по всіх напрямках, де ведуться бойові дії, а також їх направлять у військові частини відповідно до наявних запитів.

🌸 МОТОПРОБІГ

На честь ювілею фестивалю мотоциклісти влаштували мотопробіг Києвом. Близько 100 мотоциклів з вершниками у вишиванках та військовій формі стали учасниками колон, які вирушали від Софійської площі до Ботсаду ім. Гришка, символічно зʼєднуючи гостей фестивалю зі святими місцями України.

🌸 ВОЛОНТЕРСЬКА ГАЛЯВИНА “ПЕЧЕРСЬКІ КОТИКИ”

У межах фестивалю волонтерська спільнота Печерського району “Печерськi котики” презентувала свою діяльність: відвідувачі змогли придбати фірмовий мерч, смаколики та сувеніри від волонтерів, а також долучитися до заплітального майстер-класу.

Усі кошти, зібрані під час “Країни мрій”, були спрямовані на підтримку виробництва маскування, зокрема закупівлю маскувальних матеріалів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

А куди піти у Києві цього тижня — з 24 по 28 червня включно — дізнавайтеся тут. Навіть у розпал літа у столиці повно цікавих подій та заходів, які варті вашої уваги!