Понад 5000 учасників із 40 країн: як минув "Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти", який проводили заради поранених військових (ФОТО)

Новини культури
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти у Києві 22.09.2024 - фото та звіт
Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024. Фото: організатори

До заходу долучилося чимало знаменитостей. Він проводився на п'яти різних континентах

Цими вихідними Нова пошта спільно з New Run провели перший повністю безбар’єрний марафон, у якому взяли участь понад 5 тис. бігунів із 40 країн світу. Мета заходу — зробити біг доступним для всіх. Також у межах події відбувся спеціальний «Забіг за двох» на підтримку поранених військових.

Дистанції 42 км, 21 км, 10 км і 5 км у Києві на ВДНГ подолали 3400 бігунів, серед яких понад 300 представників маломобільних груп: люди з порушенням зору та слуху, розладом аутичного спектра, ДЦП, на кріслах колісних і з протезами, діти віком до 7 років і люди старшого віку, бігуни з домашніми тваринами.

Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти та Забіг на двох 2024 - фотозвіт
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти": Забіг на двох. Фото: організатори
Related video
Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 та Забіг на двох - фотозвіт
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти": Забіг на двох. Фото: організатори
Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 у Києві - фотозвіт
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти": Забіг на двох. Фото: організатори
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Щоб забезпечити комфорт і безбар’єрність, на локації знизили бордюри, вирівняли асфальт, встановили зручні стійки реєстрації та нагородження, облаштували місця для догляду за дітьми і для годування тварин. На марафоні вперше прозвучав новий сигнал старту ― без пострілу, який Нова пошта розробила разом із науковцями та дослідниками ПТСР, звуковими художниками та дизайнерами з України та закордону. 

Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 року - фотозвіт
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти". Фото: організатори
Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 - фотозвіт, скільки грошей зібрали
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти". Фото: організатори

У межах марафону відбувся спеціальний «Забіг за двох» — на підтримку поранених військових, які проходять реабілітацію. Понад 500 учасників пробігли заради них у Києві на ВДНГ 1 км. Окрім Києва, забіг відбувся дистанційно в різних країнах на 5 континентах, зокрема в Австралії, Північній Америці, Антарктиді (на станції «Академік Вернадський»), а також у Великій Британії, Японії та Новій Зеландії. 

Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 - фотозвіт, скільки вдалося зібрати
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти": Забіг на двох. Фото: організатори

Дистанцію 5 км на локації марафону подолали пʼятеро учасників національної збірної «Ігор нескорених 2025»: Ярослав Шаркий, Денис Смольніков, Анатолій Бирко, Олександр Андрощук та Олексій Васильєв. Учасник «Ігор нескорених 2025» Руслан Сергійчук пробіг 10 км. Десятеро учасників з дитячим церебральним паралічем також підкорили дистанцію 10 км.

У забігу на 1 км взяли участь Уляна Пчолкіна — громадська діячка та заступниця голови правління ГО «Група активної реабілітації», та Владислав Єщенко — сапер ЗСУ, який втратив зір під час розмінування територій під Бахмутом.

Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 - фотозвіт, як пройшла подія
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти". Фото: організатори

Бігун з порушенням зору Василь Закревський пробіг 5 км разом із супровідником — телеведучим та блогером Микитою Добриніним. 

Один з учасників — військовий Андрій Соломін, який під час служби втратив обидві кінцівки та 6 хв перебував у стані клінічної смерті. Зараз він пересувається на кріслі колісному та проходить реабілітацію в центрі «НЕЗЛАМНІ».

Сьогодні я зміг подолати дистанцію без того, щоб просити в інших допомоги перенести крісло через бордюр або обʼїжджати ями та шукати шлях, як проїхати далі. Дуже приємно долати дистанцію з розумінням, що я можу робити це сам, адже вона доступна для всіх людей. Помітні зміни, які Нова пошта запровадила на території ВДНГ. І класно, що після марафону цей простір залишиться доступним,
- поділився своїми враженнями Андрій.
Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 - медаль
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти" 2024. Фото: організатори
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

«Забіг за двох»

До забігу на підтримку військових, які наразі не можуть самостійно подолати дистанцію, долучилися журналісти й коміки, спортсмени й музиканти: олімпійський чемпіон 2016 року зі спортивної гімнастики Олег Верняєв, реп-виконавець OTOY, співак ENLEO, ютюб-блогерка Раміна Есхакзай, засновник «Підпільного стендапу» Свят Загайкевич, військовослужбовець Олександр Ляшук зі своїм бойовим котиком Шайбою, художня гімнастка Вікторія Онопрієнко, ютюб-блогерка Аліна Доротюк, співачка Анна Добриднєва, громадський діяч Алім Алієв, юрист Євген Пронін, легкоатлетка та чемпіонка Паралімпійських ігор 2024 року Оксана Зубковська, головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва.

Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти 2024 - фотозвіт
"Перший безбарʼєрний марафон Нової пошти". Фото: організатори

На фініші бігуни вручили медалі військовим з пораненнями, які змогли відвідати подію на ВДНГ.

«Забіг за двох» подолали учасники в США, Канаді, Франції, Данії, ОАЕ, Швеції, Нідерландах, Бельгії та інших країнах. За кордоном до забігу також долучилися обʼєднання українців у Німеччині «Віче Берлін», Спілка українського студентства Канади, українська спільнота у Нью-Йорку. Усі реєстраційні внески на «Забіг за двох» (а це — понад 500 тис. грн) організатори в повному обсязі перекажуть реабілітаційному центру «НЕЗЛАМНІ».

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як пройшов третій благодійний GLORY CHARITY BRUNCH, під час проведення якого організатори збирали кошти на реабілітацію добровольця з Дніпра. “Зараз, коли збори йдуть повільно, такі заходи стають ще важливішими”, - зауважує організаторка Лала Цукерман. Скільки коштів вдалося зібрати і хто з зірок долучився до благодійного заходу, дізнавайтеся на HOCHU.ua!