Як зберегти молодість шкіри: зіркова дерматологиня розвінчала поширені міфи про догляд за шкірою (ЕКСКЛЮЗИВ)

Догляд за обличчям і тілом
Юлія Кацаєва

Юлія Кацаєва

Заступниця головного редактора

Секрети краси шкіри від дерматолога та косметолога
Як зберегти красу та молодість шкіри. Фото: колаж Хочу

Чи дійсно макіяж шкодить шкірі? На ці та інші популярні питання відповіла зіркова дерматологиня Дарія Тіщенко

Ексклюзивно для Хочу! зіркова дерматологиня та косметологиня Дарія Тіщенко поділилась своїм професійним досвідом і розвіяла популярні міфи про догляд за шкірою. Ми поставили їй найпоширеніші питання, які хвилюють багатьох жінок: чи варто використовувати SPF, як правильно доглядати за жирною шкірою, та чи може макіяж нашкодити.

Дарія розповіла, як насправді впливають сонячні промені на нашу шкіру, чому варто відмовитися від умивання милом і чи можуть антивікові креми зупинити процес старіння. Що насправді допоможе зберегти молодість і красу шкіри — розповідаємо нижче!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чи правда, що якщо не використовувати SPF, то шкіра буде швидше старіти? 

Так, це правда. Ультрафіолетові промені, проникаючи вглиб шкіри, спричиняють синтез вільних радикалів. Вони, своєю чергою, впливають на шкіру, знижуючи її пружність, роблять її тьмяною та викликають появу зморшок. Крем SPF містить фізичні або хімічні фільтри, іноді їх комбінацію, які поглинають або відбивають ультрафіолетові промені. Важливо регулярно оновлювати SPF і використовувати засіб, що підходить саме для вашого типу шкіри, будь то крем або пудра. Особисто я завжди обираю професійний SPF.

Чи може вмивання обличчя милом спричинити сухість та подразнення шкіри? 

Так, це дійсно може викликати дерматит, сухість, подразнення, почервоніння, а також загострити дерматологічні захворювання, такі як себорейний дерматит і акне. Тому важливо використовувати гель або пінку для вмивання, які бажано підбирати за рекомендацією лікаря-косметолога.

Чи можна вмиватися милом
Правила догляду за шкірою. Фото: instagram.com/lumene

Чи існують антивікові креми, здатні повністю зупинити процес старіння? 

Звісно, повністю зупинити старіння неможливо, адже це природний фізіологічний процес. Проте ми можемо частково уповільнити його та підтримувати шкіру в гарному стані відповідно до віку, забезпечуючи належний догляд. Завдяки сучасним методам, багато моїх пацієнтів виглядають навіть краще зараз, ніж 5-6 років тому. Вони виглядають доглянутими та впевненими, і це не просто зовнішній вигляд, а натуральність та якість шкіри, які ми можемо покращити.

Засмага може вилікувати акне? 

На жаль, повністю позбутися акне неможливо, оскільки це хронічне захворювання з періодами рецидивів. Його можна перевести в стадію ремісії, коли висипання, жирний блиск і запалення відсутні, але важливо пам'ятати, що завжди є фактори, які можуть спровокувати загострення.

Хоча мінімальна засмага з використанням хорошого SPF може тимчасово підсушити шкіру, це лише короткочасний ефект, який може створювати ілюзію покращення. Насправді ультрафіолет може подразнювати сальні залози, що веде до підвищеного вироблення шкірного сала і, як наслідок, до загострення акне.

Шкіра дуже чутлива до змін. Наприклад, під час відпочинку вона може мати гарний вигляд, але після повернення почати виявляти всі свої проблеми, нагадуючи про свою вимогливість до догляду.

Правда, що зволожувальні креми не потрібні для жирної шкіри? 

Ні, це неправда. Будь-яка шкіра потребує зволоження. Після 20-25 років синтез колагену, еластину та власної гіалуронової кислоти в шкірі сповільнюється. Деякі фактори, такі як хронічні та аутоімунні захворювання, можуть ще більше прискорити цей процес.

Навіть жирну шкіру потрібно зволожувати. Для цього підходять флюїди та гелі з легкою текстурою, які швидко вбираються, забезпечують комфорт, не блищать і не створюють ефекту маски.

Який крем обрати для жирної шкіри
Як правильно підбирати крем для обличчя. Фото: instagram.com/lumene

Правда, що макіяж шкодить шкірі?

Частково це правда. Якщо макіяж наносити час від часу, наприклад, на кілька годин або півдня, і при цьому дотримуватися правильного догляду за шкірою, вона може впоратися з таким навантаженням. Важливо також стежити, щоб не було загострень хронічних захворювань, харчуватися здорово і використовувати якісні домашні засоби для догляду.

Однак не варто розслаблятися. Регулярне носіння макіяжу, особливо якщо використовувати неякісну косметику або не змивати її вчасно, може негативно вплинути на стан шкіри. Вона може стати тьмяною, нерівною, з забитими порами й втомленим виглядом. У спекотному кліматі ситуація може погіршитися, оскільки ультрафіолет та потовиділення додатково забивають пори та заважають шкірі дихати.

Я завжди рекомендую своїм пацієнтам уникати декоративної косметики в спекотних країнах. Якщо макіяж необхідний, слід використовувати мінімальну кількість якісних продуктів і ретельно їх змивати. Також варто застосовувати професійні маски для зволоження і відновлення шкіри.

Чи псує декоративна косметика шкіру
Як декоративна косметика впливає на шкіру. Фото: instagram.com/lumene
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Нагадаємо, раніше ми писали, чим відрізняється підхід до пластичних операцій в Україні, Польщі, Італії. Про це детально розповів пластичний, естетичний та реконструктивний хірург міжнародного рівня.