Догляд за жирною шкірою: ТОП-10 запитань до дерматолога (і правильні відповіді!)

Догляд за обличчям і тілом
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Жирна шкіра
Як правильно доглядати за жирною шкірою. Фото: freepik.com

Догляд за шкірою різного типу буде різним. Що саме робити, якщо шкіра жирна? Ми запитали дерматолога і ось що почули у відповідь

Жирна шкіра – один із найбільш проблемних типів шкіри, що потребує особливого догляду. Наявність жирності зовсім не означає наявність акне, висипу вугрів, прищів і розширених пор. Але в більшості випадків це є «у комплекті». А ще багато хто думає, що жирна шкіра не потребує зволоження. Але ж пересушеність шкіри власне й провокує зайве виділення шкірного сала як захисну реакцію.

Саме через недостачу знань і поширені міфи про жирну шкіру, догляд за нею в більшості випадків неправильний. Ми знайшли відповіді та докладні роз'яснення від дерматологів та косметологів на порталі Vogue.In. Ось 10 найпоширеніших питань про догляд за жирною шкірою та правильні відповіді на них.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

1️⃣ Що таке жирна шкіра?

Жирна шкіра характеризується розширеними порами і блиском по всьому обличчі (не тільки в Т-зоні, тому що в цьому випадку йшлося б про комбіновану шкіру). Також є схильність до прищів та чорних точок. Це необов'язкова умова, але у 60% випадків все це є. З віком на жирній шкірі виявлятимуться нерівності через рубцювання особливо проблемних зон, де були прищі та вугри.

2️⃣ Як правильно очищувати жирну шкіру?

Жирна шкіра через надмірне виділення шкірного сала потребує ретельного очищення. Засоби для чищення потрібно підбирати саме за типом – для шкіри, схильної до акне, жирної або комбінованої. Такі продукти містять саліцилову кислоту та інші регулятори себуму, які допоможуть зменшити вироблення жиру. А ще вони включають заспокійливі інгредієнти, щоб запобігти подальшій сухості, запаленню та подразненню.

3️⃣ Що краще використовувати для очищення жирної шкіри – мус чи гель?

Будь-який із цих засобів призначений для спінювання та подальшого змивання водою. Обидва продукти добре очистять шкіру, приберуть бруд, пил та шкірне сало. Їх потрібно змити водою, але водопровідна вода сушить шкіру. Тому завершувати умивання мусом або гелем потрібно протерши шкіру тоніком. Він зволожить шкіру, прибере залишки хлору із води. І добре, якщо він також матиме у своєму складі саліцилову кислоту, щоб закрити пори.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

4️⃣ Чи варто використовувати для жирної шкіри очищуюче молочко і тонік?

Можна очищати жирну шкіру і без вмивання – молочком або тонером. Але молочко підходить більше для сухої шкіри, стверджують дерматологи. Або необхідно обирати таке молочко, яке призначене саме для жирної шкіри. Що стосується тонера, цей продукт не призначений для ретельного та глибокого очищення. Тонер має нейтральний рН і допомагає прибрати залишки засобів для чищення зі шкіри і хлор з води, не даючи їй пересушитися. Його краще застосовувати після вмивання.

5️⃣ Які продукти можна використовувати для жирної шкіри?

Обирайте для очищення та догляду ті текстури засобів, які вам подобаються та підходять. Але при жирній шкірі обов'язково враховуйте, що вони повинні бути безмасляними та некомедогенними, вони не повинні містити олії та жири/ліпіди. Текстура косметики також важлива. Засоби повинні бути рідкими: емульсії, сироватки, гелі, крем-гель або легкі креми, оскільки вони не сприяють утворенню жиру.

6️⃣ Як вибрати зволожуючий засіб, якщо у вас жирна шкіра?

Про важливість зволоження жирної шкіри ми вже згадували вище. На жаль, багато хто не приділяє достатньо уваги зволоженню, тому що бояться зробити шкіру ще жирнішою. Але якщо вона буде пересушеною зсередини, шкірне сало, навпаки, виділятиметься ще інтенсивніше, борючись із сухістю. Використовуйте легкі креми та сироватки з гіалуроновою кислотою – це топовий засіб для утримання вологи, або гелеві текстури з гліколевою кислотою, яка прибирає сліди від акне.

7️⃣ Яким має бути денний та нічний догляд при жирній шкірі?

Вранці рекомендується використовувати сироватку, що регулює виділення шкірного сала, та легкий зволожуючий крем на водній основі, а ввечері – активні нічні креми. Денні засоби мають бути легкими і матуючими, тоді як нічні – більш насиченими та спрямованими на регулювання вироблення жиру. Добре, якщо в них будуть присутні такі інгредієнти, як ретинол, гліколева кислота або саліцилова кислота.

8️⃣ Чи можна використовувати кілька продуктів одночасно на жирній шкірі?

Якщо це легкі текстури, призначені для зволоження, можна і потрібно! Використовуйте сироватку з гіалуронкою, а на неї крем нежирної текстури. Таке нанесення підійде і для дня, під макіяж, тільки дайте доглядовим засобам добре вбратися. Вночі можна застосовувати мазь для загоєння запалень або усунення слідів від акне – додатково на зволожуючий нічний крем, але точково.

9️⃣ Як часто потрібно відлущувати жирну шкіру?

Відлущування за допомогою скрабів та пілінгів – додатковий метод глибокого очищення шкіри. Він корисний для будь-якого типу шкіри. І, здавалося б, на жирному типі відлущування потрібно проводити частіше. Але не поспішайте і не перестарайтеся! Експерти рекомендують проводити відлущування 1 або 2 рази на тиждень, якщо у вас активний запальний вугровий висип (завжди за допомогою засобів, призначених дерматологами), і 3-4 рази на тиждень, якщо висипів немає.

🔟 Які процедури для жирної шкіри варто зробити у салоні?

Якщо жирність шкіри супроводжується висипом вугрів і чорними точками, однозначно потрібно робити регулярну чистку. Вона може бути ультразвуковою, механічною, вакуумною, комбінованою. Пілінг – теж хороша опція, краще робити не надто агресивний кислотний пілінг (неглибокий). Такі процедури потрібно робити регулярно, але частоту виконання визначить спеціаліст, який працює з шкірою. Намагайтеся знайти косметолога з медичною освітою, щоб не нашкодити шкірі.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо у вас жирна шкіра, ми потішимо вас наостанок: на ній значно пізніше видно прояви старіння, ніж на сухій і навіть на нормальній шкірі. Зморшки менш помітні та виражені завдяки ліпідам у шарі шкіри та її еластичності. Нагадаємо, що нещодавно ми розповідали про омолодження шкіри без ін’єкцій – що для цього потрібно робити?