Аромат, який вам пасує – обираємо ідеальні парфуми за найважливішими ознаками

Парфумерія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Парфуми
Як обрати свої ідеальні парфуми. Фото: freepik.com

Вибирати парфуми потрібно за класифікацією аромату, по стійкості та по нотах – зовсім як у музиці. Розкриваємо секрети підбору ідеального аромату

Як правильно вибирати парфуми? Звертати увагу на бренд, ціну, флакончик? Або поринути повністю в один тільки запах, щоб визначити, подобається він вам чи ні? Насправді вибирати парфуми досить складно. Кожна композиція складається з трьох нот: верхньої, середньої та нижньої. І в кожну з цих нот можуть входити кілька ароматів та їх відтінків.

Ноти розкриваються по черзі, тому вибрати парфуми у парфумерному магазині за п'ять хвилин точно не вийде! На це доведеться приділити більше часу і бути в потрібному настрої, щоб вибрати справжній шедевр, стверджує джерело Prostor. Ми розповімо, як підібрати парфуми за різними характеристиками, і навчимо чути ті самі ноти будь-якого аромату.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Класифікація аромату

У парфумерії прийнято ділити парфуми за сімействами. З основних виділяють квіткові, фруктові тощо. Це найпростіший спосіб знайти «свої» парфуми, якщо ви не розумієтеся на парфумерії так, як сомельє – у винах.

  • Квіткові – найпоширеніші. За всіх часів парфумерам було найпростіше виділити аромат саме з квітів. Часто парфумерна композиція базується на єдиній квітці – троянда, жасмин, лілія, конвалія, ірис, орхідея. Але квіти можуть змішуватися між собою та доповнюватися нотками фруктів та спецій.

  • Цитрусові – найулюбленіші у публіки. Дуже легкі та ненав'язливі, ідеальні для денного застосування та для спекотної пори року. Підходять і чоловікам, і жінкам, а також для різного віку та різних ситуацій. Найбільш нейтральні та освіжаючі. В основі зазвичай лежать ефірні олії лимона, апельсина, бергамоту та інших цитрусових фруктів.

  • Фруктові – найграйливіші. Яскраві аромати солодких та соковитих фруктів припадуть до смаку молодим дівчатам, і не тільки. Є моноаромати на одному головному фрукті, а є такі, де ноти свіжих фруктів поєднуються з квітковими нотами, а аромат стиглих ягід – з прянощами. Фруктові парфуми можуть бути як денними, і вечірніми.

  • Фужерні – невагомі. Це сімейство за своєю легкістю перевершило навіть цитрусове. Фужерні парфуми називають ще папоротевими, озоновими, водними. Вони мають найлегші нотки: аромат цитрусових у поєднанні з деревними нотами, лавандою, кумарином. Підходять більше чоловікам, аніж жінкам, але є винятки.

  • Шипрові –  більш чоловічі. Саме шипрові ноти відрізняють чоловічий парфум від жіночого. Хоча сьогодні популярні й аромати унісекс, і вони теж будуть саме шипрові. В основі шипрових ароматів – насичений бергамот, пачулі, ладанник, дубовий мох, солодкі квіткові ноти, запах шкіри та старого дерева.

  • Східні – найсексуальніші. Нотки східних прянощів додають будь-яким духам статусності та розкоші завдяки солодкому, тягучому шлейфу. У східних парфумах обов'язково є нота амбри, і вони зазвичай вечірні. Прянощі та амбра чудово поєднуються з фруктовими нотами, з ароматом ягід та запахом дорогих квітів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Коли і як потрібно вибирати парфуми

Якщо збираєтеся підійти до вибору духів з усією відповідальністю та серйозністю, потрібно правильно вибрати час. Найкраще підходить ранок. Під вечір наш нюх притуплюється, сприйняття аромату може спотворюватися. Тому йдіть у парфумерний магазин у перші години відкриття, попередньо випивши чашку кави. Не душиться ніякими парфумами вдома, щоб вони не змішувалися з тими, які пробуватимете на своїй шкірі в магазині.

Не варто нюхати всі парфуми поспіль – приблизно на п’ятому флакончику ви просто перестанете сприймати аромат. Запитайте у продавця, що він може порекомендувати з квіткових або фруктових парфумів (залежно від того, яке саме ароматне сімейство вам до душі), визначтеся з часом для аромату (денні або вечірні), з брендами. Пробуючи парфуми, наносьте їх на папірці та проводьте папірцями у повітрі, вдихаючи аромат.

Як розпізнати ноти парфумерної композиції?

Якщо вам сподобалися якісь парфуми, розпорошені на папір, тепер варто спробувати їх і на шкірі. Саме при дії з теплом шкіри та з її особливостями (природний запах, жирність чи сухість тощо) розкриваються основні ноти ольфакторної композиції. Нанесіть духи на зап'ястя, але в жодному разі не тріть руки, не торкайтеся шкіри.

  1. Зачекайте 30-60 секунд, і ви відчуєте верхню ноту аромату у всьому її розкритті. Вона відразу відчувається при нанесенні на папірець або навіть при відкритті флакона. Це найлетючіша нота, вона і відчувається першою, і випаровується першою. До неї входять компоненти, які слабко фіксуються, – запахи ніжних білих квітів, зелені чи цитрусових.

  2. Після першого враження потрібно почекати ще 10-15 хвилин, і тоді розкриється середня нота парфуму. Це нота серця, вона більш насичена і стійкіша, відчувається яскраво протягом 1-2 годин після розкриття. Як правило, середніми нотами серця будуть квіткові, деревні чи пряні компоненти.

  3. Ну а базова нота – це шлейф, вона проявиться саме тоді, коли нота серця згасне, тобто, через кілька годин. Зазвичай це найяскравіші, пряні та насичені аромати – амбра, ваніль, пачулі, мускус, сандал. Ці компоненти і в природі довго випаровуються, тому вони будуть найстійкішими і у парфумах. Базова нота тримається до 10-15 годин, тобто ці парфуми будуть з вами весь день саме завдяки їй. Якщо в базовій ноті ви відчуваєте неприємні відтінки, подумайте, чи дійсно вам потрібен саме цей аромат? Це важливо!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Обравши свої ідеальні парфуми, «носіть» їх правильно – відповідно до пори року і доби, за ситуацією, створеним образом і за своїм настроєм. Не змішуйте їх з іншими ароматами та наносьте на чисту шкіру. Нещодавно ми розповідали, що будь-які парфуми можуть триматись цілий день, головне – правильно ними користуватися!