Що таке «піраміда аромату» і як обрати парфуми «за нотами» – секрети парфумерів

Парфумерія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Як обрати парфуми
Як обирати парфуми за нотами парфумерної композиції. Фото: pixabay.com

Чи можете ви розрізнити окремі ноти своїх улюблених парфумів? Вчимося розпізнавати піраміду аромату як справжні парфумери

Дорогі, по-справжньому розкішні та стійкі парфуми відрізняються унікальним та багатогранним запахом, розкриваються по-різному через деякий час, грають нотами. Усі складові аромату називають ольфакторною композицією. Чим більше цих складових, тим цікавішим буде аромат.

Парфумери завжди знають, як будується ароматична композиція, з яких нот вона складається. Але це буде цікаво не тільки фахівцям, а й тим, хто ці духи купує, стверджує джерело Aromaburo. Знаючи ці нюанси, можна вибрати парфуми за одним лише описом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Що таке піраміда аромату?

Ольфакторна композиція (всі запахи, змішані в парфумах) будується за принципом піраміди. Вона складається з трьох компонентів:

  • верхні ноти (ноти голови);

  • середні ноти (ноти серця);

  • нижні ноти (ноти фундаменту).

Чому композиція називається саме пірамідою? Справа в тому, що кількість нот чітко регламентована – це необхідно для того, щоб створити стійку та цікаву композицію.

Верхніх нот, найлегших, має бути найменше, адже вони і розкриваються, і випаровуються першими. Середніх нот більше, вони розкриваються пізніше і тримаються кілька годин. Базові (нижні) ноти повинні домінувати за кількістю, щоб духи відчувалися навіть до доби та були по-справжньому стійкими.

Якщо верхніх нот буде більше, ви і оточуючі перестанете відчувати духи вже за годину чи дві. Але й перебір із фундаментальними нотами може зіпсувати аромат і зробити його надто важким та нав'язливим.

Моноаромати (що складаються лише з однієї ноти) не можна розкласти на складові. Такі духи по-своєму цікаві та унікальні. Але навіть одна домінуюча нота може доповнюватись іншими і грати ще цікавіше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

🌷 Верхні ноти

Верхні ноти відкриваються першими. Саме їх ви відчуваєте, коли відкриваєте флакон парфумів. Запах зазвичай яскравий і іскристий, відразу ж закохує в себе. Але не поспішайте орієнтуватися лише на нього. Верхні ноти найменш стійкі, через деякий час вони плавно випаровуються, поступаючись місцем іншим запахам.

Найчастіше це свіжі, соковиті, кислуваті запахи – цитрусові (апельсин, лимон, мандарин, бергамот), зелені фрукти (яблуко, груша), соковиті кавун та диня, ягоди, аромати зеленої трави та листя. З ними солодкі ноти серця (середні) будуть проявлятися більш гармонійно, без зайвої солодкості та приторності.

🌷 Середні ноти

Ноти серця стають відчутними вже через 30-40 хвилин після нанесення парфумів на тіло. Свіжі летючі запахи поступаються їм місцем і дають розкритися повною мірою. Це найінтенсивніші ноти, які визначають суть аромату. Середні ноти піраміди тримаються зазвичай кілька годин – 2-5 годин залежно від запаху та концентрації парфумів.

Саме за середніми нотами духи класифікуються на цитрусові, квіткові, фруктові, східні тощо. На них і слід орієнтуватися при виборі парфумерії. Як правило, це квіткові ноти (троянда, лілія, жасмин, орхідея), фруктові (тропічні фрукти, темні солодкі ягоди) або фужерні (тютюн, папороть, женьшень, шавлія).

🌷 Нижні ноти

Базові ноти виступають завершальним акордом у композиції. Вони розкриваються після того, як майже повністю вивітряться середні солодкуваті ноти. Цікаво, що на різній шкірі і в різних умовах, базові ноти можуть повестися непередбачувано. Чим їх більше, тим важче вгадати, який саме аромат виявиться цього разу.

Типовими для базових нот будуть деревні аромати (пачулі, ялівець, сандал, евкаліпт), бальзамічні (мають м’яке пудрове звучання), анімалістичні (мускус, амбра, шкіра, мед). Нижні ноти ідеально доповнюють середні ноти парфумів та залишають шлейф на довгий час. Вони відчуваються до 10-15 годин, а то й довше.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Візьміть свої улюблені парфуми та знайдіть опис їхньої ольфакторної піраміди. Впізнаєте якісь ноти? Якщо ні, простежте, які запахи розкриваються першими, а які пізніше. Цікаво, чи не так? Ви можете стати справжнім експертом у парфумерії! А ще – дізнайтесь, як можна зробити парфуми неперевершено стійкими, щоб вони трималися на шкірі цілий день.