Ваш аромат чи не ваш? Чому від парфумів може розболітися голова

Парфумерія
Тетяна Мальцева

Тетяна Мальцева

Фріланс-редакторка

Чому від парфумів болить голова
Болить голова від парфумів – можливі причини. Фото: freepik.com

Прикро, коли парфуми дуже подобаються, але від них починає боліти голова. Розбираємось, чому так відбувається, і як цього уникнути

Ви спробували нові парфуми у подруги чи парфумерному магазині. Аромат був просто неймовірним! Ви довго думали і все ж таки наважилися купити заповітний флакончик, причому за немаленькі гроші. Побризкалися в передчутті насолоди ароматом і… у вас страшенно розболілася голова!

Так дійсно може бути, стверджує джерело Ukr Media. Головний біль може бути викликаний різними причинами, і різкими запахами у тому числі. Якщо це хімічні сполуки, миючі засоби чи фарба, то тут все зрозуміло. Але якщо це приємний квітковий або фруктовий аромат, який, до того ж, вам подобається?.. А голова все одно продовжує боліти… Чому так? Розбираємось у можливих причинах.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

❗️ Причина № 1: алергія

Духи можуть бути сильним алергеном через свій склад. Алергія проявляється не тільки у вигляді висипу, почервоніння, подразнення та свербежу на шкірі, або нежитю та чхання, а ще й сильним головним болем. Якщо у вас алергія на якусь квітку, фрукт чи прянощі, то їх екстракт (аромат) у складі парфумів може викликати неприємні відчуття. Найчастіше це стосується, на жаль, класичних акордів у композиції – ванілі, троянди, жасмину, конвалії, бузку тощо.

Також сильним алергеном можуть бути синтетичні консерванти. Раніше в парфуми не додавали ніяких консервантів – спирт у високій концентрації більш-менш справлявся із завданням збереження складу. А зараз зручніше використовувати синтетичні консерванти – гераніол, бензилбензоат та подібні. На них і може бути сильна реакція організму і, як наслідок, головний біль. Подивіться, чи немає таких у складі.

❗️ Причина № 2: перенасичення запахом

Напевно, ви чули про ароматерапію. Це чудовий засіб для заспокоєння, релаксу та навіть лікування деяких захворювань. Але сьогодні ароматерапевти в один голос стверджують, що сучасна людина перенасичується різними запахами: косметика для догляду, побутова хімія, ароматизатори... Вони рекомендують не вдаватися до використання якихось ароматів для розслаблення та лікування, а навпаки, відпочити від них!

Голова може легко розболітися від змішування різних ароматів та перенасичення ними. Якщо хочете користуватися улюбленими парфумами, але відчуваєте дискомфорт, використовуйте косметику без запаху – гелі для душу, лосьйони для тіла, шампуні. Використовуйте пральні порошки та гелі без яскраво вираженого аромату, оскільки він надовго залишається на тканинах та речах, які ви носите.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

❗️ Причина № 3: ​​сильна концентрація аромату

Якщо ви придбали якісні оригінальні парфуми у концентрації парфумерної води, вони можуть бути занадто насиченими. Так, це необхідно для стійкості аромату, щоб парфуми трималися на шкірі весь день. Але від інтенсивного запаху можна втомитися – і, як наслідок, розболиться голова.

Якщо ви впевнені, що у вас немає алергії на консервант у складі парфумів або на якийсь елемент композиції аромату, спробуйте використовувати менш насичені ароматичні засоби. Це може бути туалетна вода чи одеколон, або навіть дезодорант, спрей для тіла чи водичка-міст. Так ви відчуватимете улюблений аромат легко і зовсім ненав'язливо.

Відмовитися від улюблених парфумів чи ні?

Для початку потрібно точно з'ясувати, що голова болить саме від парфумів? Може, причина головного болю зовсім в іншому? Спробуйте не носити парфуми кілька днів, простежте, чи так само болить голова? Якщо ви помічаєте, що голова болить тільки при нанесенні конкретних парфумів, а ще на шкірі в місцях їх нанесення проявляється почервоніння та свербіж, це може бути алергія. Ретельно вивчіть склад засобу та складові піраміди аромату (ноти фруктів, квітів, прянощів) і зверніться до алерголога.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Якщо голова болить не сильно, можливо справа у концентрації аромату. Спробуйте, як ми сказали вище, взяти той же аромат, але менш концентрований. А можна просто «перемістити» парфуми нижче від дихальних шляхів – нанести їх на одяг, область талії та інші місця на тілі. Крім того, купувати парфуми слід у перевірених парфумерних магазинах, лише оригінальні, а отже – якісні. До речі, ми розповідали, як відрізнити оригінальні парфуми від підробки – дізнайтесь і ви!