М'ясна сукня Леді Гаги, яка принесла їй світову славу: що відомо про найскандальніший образ зірки (ФОТО)

Ікони стилю
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Леді Гага, фото
Леді Гага стала відомою завдяки цьому "кривавому вбранню". Фото: Getty Images

Цей образ Леді Гаги викликав багато критики, проте саме він приніс їй світову славу

Сьогодні Леді Гага часто з'являється на червоних доріжках у розкішних дизайнерських сукнях і позує в елегантних, жіночних образах. Однак на початку своєї кар'єри вона обирала більш екстравагантний стиль, що й привернуло до неї увагу. Про один з таких образів ми розповідаємо в цьому матеріалі.

У 2010 році співачка почала працювати зі сміливими стилістами, зокрема з дизайнерами Франком Фернандесом та Ніколою Формікетті. Саме вони створили одне з її найвідоміших і найбільш обговорюваних вбрань — м’ясну сукню.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

На церемонії MTV Video Music Awards 2010 року Леді Гага з'явилася в "кривавому" образі. Її костюм включав сукню, черевики, клатч і капелюх, зроблені з 22 кг справжньої яловичини. Асиметрична сукня з коміром трималася міцно, оскільки м'ясо було надійно прикріплене до тканини. Приміряти це вбрання було неможливо, тож його зібрали прямо перед церемонією.

Гага описала цей образ як протест, який кожен може сприймати по-своєму. Вона пояснила, що таким чином виступила проти політики американського уряду щодо служби представників ЛГБТК+ спільноти в армії.

Ця сукня — це заклик захищати наші права. У всіх нас однакові права, як і м'ясо на наших кістках. Я не просто шматок м'яса,
— прокоментувала тоді Гага.
Леді Гага на MTV Video Music Awards 2010, фото
Леді Гага у м’ясній сукні. Фото: Getty Images

Йшлося про закон "Не запитуй, не кажи", ухвалений у 1994 році, що забороняв відкритим представникам ЛГБТК+ служити в армії США. Закон було скасовано у 2011 році, але сукня Гаги викликала великий резонанс у суспільстві. Зоозахисники, зокрема PETA, засудили такий вибір вбрання, а деякі звинуватили співачку в плагіаті, порівнюючи його з Vanitas: Flesh Dress for an Albino Anorectic, створеною скульпторкою Яною Стербак у 1987 році. Попри критику, цей образ закріпив за Гагою статус зірки епатажу.

Після церемонії вбрання передали таксидермістам, щоб зберегти його для подальших виставок у музеях. Сукню обробили спеціальними речовинами. Зараз вона виставляється в Лас-Вегасі в музеї Haus of Gaga у казино Park MGM.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми розповідали про історію весільного вбрання Селін Діон. Через нього культова співачка опинилась в лікарні.