Вибираємо дрова для опалення: які горітимуть найдовше і на що звертати увагу

Лайфхаки
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Зазвичай, люди заготовлюють дрова задовго до опалювального сезону. Адже вони повинні добре висохнути на свіжому повітрі, щоб гарно горіти і швидко нагрівати приміщення. Та й ціна на них, з приходом холодів стає значно вищою. Але як тепло і приємно відчувати тепло сидячи біля каміна чи пічки.

Якщо ви не придбали дрова заздалегідь, то потрібно знати, які краще обирати. Важливі моменти, щоб ви не помилилися і обрали найкращі дрова для опалення, розповідає baza-drov.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Завжди при виборі користуйтеся принципом - найкращі дрова ті, що найжаркіші. Правильний вибір сприяє швидкому нагріванню котла, полегшує розпалювання та подовжує строк служби агрегату.

Вибираємо дрова для опалення: які горітимуть найдовше і на що звертати увагу - фото №1

Рекомендації для вибору дров для твердопаливних котлів

  1. Якщо брати з огляду на породу дерева тоді так: граб, дуб, акація, клен, ясен, береза, вільха, сосна.

  2. Дрова повинні бути сухі, з низьким вмістом вологи, щоб на розігрів води у полінах не витрачалося тепло. Якщо, на жаль, вам довелося придбати вологі дрова, то їх потрібно добре висушити. У будинку на це піде 1 тиждень, на вулиці - 1-2 місяці. Коли ви маєте у користуванні піролізний котел, то завантаження вологих полін може призвести до поганого обігріву приміщення, неможливості перейти на піроліз, швидке забруднення камери та димаря та  велике використання дров.

  3. Довго горітимуть дрова, у яких найбільше деревини міститься на одиницю об'єму. До того ж їх значно менше знадобиться і завантажуватиметься топка рідше. Найкращими породами є: дуб, граб, акація, береза, ясен. Більш бюджетні - сосна, ялина. А от вільху, тополю та липу краще не вибирати через низьку щільність деревини.

  4. Дрова повинні бути необхідного розміру. Ідеальний варіант - придбати готові колоті дрова, але це обійдеться значно дорожче. Визначити, який потрібний вам розмір можна так: виміряти глибину камери згоряння та помножити на 0, 75. Не забувайте враховувати розмір дверцят.

Рекомендації для вибору дров у піч

Принципи ті самі, що й для котла, але ширший вибір.

  1. Дозволяється топити навіть вологими дровами, щоправда, горітимуть менш ефективно і розпалити буде важче.

  2. Використовуючи вільху та осику димар буде самоочищатися від нагару.

  3. Береза буде швидко розпалюватися і давати свіжий аромат у приміщенні.

  4. Сосна дозволить швидко розпалити піч і нагріти будинок.

  5. Допускається палити суміш порід.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

При виборі не забудьте уточнити коли спиляні дрова. Від покупки свіжо спиляних краще відмовитися. Краще купувати дрова, які полежали 8-10 місяців. Щоб дрова горіли довше існує багато народних методів про які ми розповідали раніше.