Обов'язково зробіть це з холодильником, якщо не хочете, щоб він зламався через відключення світла

Лайфхаки
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Як подбати про прилади під час відключень світла
Фото: freepik.com

Ці три способи допоможуть зберегти вашу техніку під час перепадів напруги

Відключення електроенергії змусили усіх нас переосмислити життя. Хоч й останні кілька днів ситуація поліпшилась, однак розслаблятись не радимо. Ми вже розповідали, що покласти у холодильник, щоб не нагрівався, доки немає світла, а тепер розкажемо, які махінації варто з ним зробити, аби він не зламався.

У зв'язку з пошкодженням інфраструктури по всій Україні застосовуються аварійні відключення електроенергії, що призводить до нестабільності напруги в мережі. Через такі перепади можуть постраждати електроприлади, а іноді вони можуть спричинити коротке замикання. Як же захистити той самий холодильник від перепадів напруги? Існує декілька способів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video
  1. Реле напруги — найпростіший і доступний за ціною варіант. Цей пристрій вставляється в розетку й автоматично вимикає техніку в разі різких перепадів напруги. Це оптимальне рішення для тих, у кого такі перепади трапляються рідко. Ціна на реле варіюється від 500 до 1500 гривень, що значно дешевше, ніж ремонт згорілого компресора.

  2. Стабілізатор напруги — підходить для тих випадків, коли перепади трапляються часто, а електромережа в домі зношена. Він не вимикає прилади, а вирівнює напругу до 220 В. Це дозволяє уникнути вимкнення холодильника під час перепадів. Вартість стабілізатора вища, ніж реле — починається від 2000 гривень.

  3. Джерело безперебійного живлення (UPS) — найнадійніший і комфортніший спосіб захисту. У разі проблем з напругою, UPS перемикає холодильник на живлення від акумулятора. Це рішення дозволяє уникнути як перепадів напруги, так і тривалих відключень електроенергії, забезпечуючи безперервну роботу холодильника. Такий варіант найдорожчий, ціни на UPS починаються від 15 тисяч гривень. При цьому, чим старіший і слабший холодильник, тим дорожчим має бути пристрій. Вирішувати, чи потрібні ці витрати, залишається вам.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, як кілька шматків фольги врятують у спеку. Читайте, що з нею треба робити.