Якщо не помста, то що? Зоопсихолог розповіла, чому коти роблять різні “капості”

Домашні тварини
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Раніше ми розповідали, як відучити кота красти їжу . Тепер поговоримо про таке явище, як котяча помста. Чи справді наші улюбленці здатні на це і якщо ні, то чому лазять на столах та мітять господарське ліжко?

За словами кінолога та зоопсихолога Єлизавети Варжанської, коти не вміють мститися. А все тому, що вони навіть не усвідомлюють, що роблять щось “погане”.

На відміну від людей, тварини не ділять свою поведінку на “погану” чи “хорошу”, “шкоду" чи “чемність”. Вони не мають соціальних норм, моральних цінностей та принципів, за якими можуть категоризувати певні дії та наміри.

4 типи поведінки котів:

  • Безпечна результативна. Це найбажаніший тип поведінки - кіт досягає своєї мати не наражаючи себе на небезпеку. Наприклад: підійти до миски, сісти на свій лежак, заточити кігтики об дряпку.

  • Небезпечна результативна. Проявляється, коли тварина погоджується ризикнути здоров’ям чи ресурсом заради дуже сильної мотивації. Це стосується випадків, коли кіт залазить на стіл за їжею, грається з людиною з застосуванням зубів або дряпає диван. Такий прояв поведінки може свідчити про нестачу активності або спілкування. Будь-яка реакція власників (негативна чи позитивна) буде вважатися досягненням мети. Тому немає сенсу сварити улюбленця, тому що після цього в його очах ви станете непослідовною та агресивною твариною. Замість цього надайте улюбленцю мотивацію в іншому місці за допомогою іграшок чи смаколиків.

  • Нерезультативна. Це свідома поведінка, яка з певної причини перестала бути результативною. Наприклад, якщо ви приберете зі столу все смачне та вимиєте поверхню від цікавих запахів, застрибування кота перестане підкріплюватися. Відповідно ця поведінка проявлятиметься набагато рідше (тільки заради того, щоб впевнитися, що на стіл знову не поставили щось цікаве) або ж взагалі зникне.

  • Несвідома. Це те, що тварина не може контролювати: мимовільне сечовиділення та дефекація, відригування, ссання тощо. За таку поведінку ні в якому разі карати та цькувати котика не можна! Він не тільки не зрозуміє, що відбувається, але і переживатиме сильний хронічний стрес через постійний страх бути зненацька атакованим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Міф про “помсту”

Щоб мститися, треба використовувати “погану” поведінку та далекоглядно прораховувати наслідки своїх дій. А у котиків немає відповідно розвиненої фронтальної кори головного мозку і вони, як ми вже вияснили, не ділять свою поведінку на “погану” та “хорошу”. Тож пухнастики не вважають мічення чи сечовипускання “поганою поведінкою” і не розуміють, що людину може засмутити пісяння на ліжко чи повз лоток.

Тоді чому коти промахуються з місцями для випорожнень? 

  • незручний наповнювач, його недостатня кількість або невчасна зміна;

  • незручний лоток або зміна місця його розташування;

  • низьке благополуччя, хронічний стрес (коли власники часто карають чи сварять улюбленця або йде порушення особистих кордонів тварини дітьми);

  • зміна обставин, як от поява іншої тварини, дитини чи переїзд;

  • мічення, як природна поведінка некастрованих тварин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми пояснювали, що означають різні  дивні котячі звички . Ви будете здивовані!

Фото: petcube.com