Як визначити вік кота: на що звертати увагу у кошенят та дорослих тварин (ВІДЕО)

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Скільки років коту: визначаємо це самостійно за очима та зубами - відеоінструкція
Як визначити вік кота. Фото: ХОЧУ!

Є декілька надійних способів встановити вік тваринки

Якщо вам раптом знадобилося дізнатися, скільки років вашому коту, або який вік кошеняти, маємо чудові новини: є кілька надійних способів це зробити! Про них розповімо у цій статті.

Така потреба може виникнути не тільки через банальну цікавість. Знати вік тварини потрібно, наприклад, щоб провести вакцинацію, перед операціями (в т.ч. і кастрацією / стерилізацією тварини), щоб підібрати найкращий корм тощо. Тому ветеринари знають одразу про декілька надійних способів дізнатися вік котика та кошеняти. Ними ділиться фахівчиня зоомагазину ZooComplex.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Найпопулярніші методи визначення віку кота передбачають маленьке дослідження стану очей та зубів.

❓ Як визначити вік кошеняти за очима?

Якщо йдеться про кошеня і очі в нього ще закриті, то йому менш як 14 днів від народження. Якщо очки в малюка тільки-но починають відкриватися, то йому — від 2 до 3 тижнів.

Промовистим є і колір очей: з самого початку життя у всіх кошенят яскраво блакитні очі. Починає змінюватися він у віці близько 8 тижнів (2 міс.). Причому у молодих котиків очі ясні та без жодних виділень (у нормальному стані, коли тварина не хвора — ред.), а от у старших котів очі починають каламутніти, розповіла фахівчиня.

❓ Як визначити вік кота за зубами?

Починають прорізатися зуби у котиків вже з другого тижня життя (14+ днів). Якщо зубки вже з’явилися, то звертаємо увагу на їх кількість та стан: молочні зуби у кошенят починають змінюватися на постійні приблизно на 5-му місяці життя, триває ця “заміна” до 7 місяців.

Якщо ж у кота зуби вже починають стиратися, то йому більш як 1,5 року. Спершу помітні зміни на центральних різцях, а в 5,5 років піддаються віковим змінам й ікла.

У старих котів, яким вже 10 років і більше, зуби починають випадати. В 14-15 років кіт може бути вже зовсім беззубим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнавайтеся, як правильно “переводити” котячі роки життя у людські. Правильну відповідь знайдете у цій статті.