Кіт не хоче їсти: 9 найчастіших причин і як їх розпізнати

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Чому кіт не хоче нічого їсти - 9 головних причин
Кіт не хоче їсти. Фото створене ШІ для ХОЧУ!

Фахівці назвали найпоширеніші причини відмови тварин від їжі

Якщо ваш улюбленець раптово без видимої причини перестав їсти корм чи іншу типову для нього їжу, причин може бути немало. У деяких випадках впоратися з проблемою можна самотужки, а в деяких з візитом до ветеринара затягувати не варто ❗️

Які бувають причини відмови котів від їжі, розповідається у блогу зоомагазину zootovary.com. Фахівці розповідають про найбільш часті та трохи рідкісніші випадки. Усі деталі знайдете у нашому матеріалі!

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чому кіт не хоче їсти: причини відмови тварини від їжі й коли варто бити на сполох

Якщо кіт регулярно і в достатній кількості п’є воду, то може обійтися без їжі 4-5 днів максимум. Однак при цьому немає жодних гарантій, що це не відіб’ється на здоров'ї вашого улюбленця. Ветеринари сходяться на думці, що незворотні процеси в організмі при голодуванні починаються вже на 3-й або 4-й день, причому в літніх тварин термін скорочується до 3 днів, а у вагітних та годуючих кішок — всього до 1 доби.

Ветеринари закликають звертатися за допомогою до спеціалістів, якщо кіт не їсть 2 доби. В такому разі потрібно негайно шукати причину та усувати її, щоб тварина не загинула.

Чому кіт не їсть: можливі причини

  1. Природні причини: йдеться про тічку та статеве полювання (погіршення апетиту помітне ще за тиждень до початку цього особливого періоду), спека (влітку, коли температура сильно підвищується, та взимку, якщо в домі опалення увімкнене на повну) та пологи (після народження кошенят кішка не їсть приблизно 5-6 год).

  2. Зміни у раціоні. Тут ідеться і про зміну корму, і про перехід з натурального корму на спеціалізований, і навіть про зміну смаків корму того ж бренду. Загалом коти не люблять змін у раціоні й легко оголошують голодування через це.

  3. Стрес. Тут список може бути практично безмежним: поява конкурента (іншої тварини в домі чи на території кота/вішки), суворе покарання улюбленця, шум, який налякав тварину, переїзд, ваша тривала відсутність, заборона прогулянок на вулиці, якщо раніше вони були дозволені, тощо. До речі, кошенята певний час у новому будинку теж можуть нічого не їсти — для них це також стрес ❌

  4. Зовнішні та внутрішні паразити: найчастіше йдеться про глистів, заразитися якими кішка може від бліх.

  5. Біль. Він може виникнути через травму, хворобу або збій в організмі.

  6. Проблеми з зубами або яснами. Це стосується як дорослих та старих котів (імовірні причини — запалення ясен, сколи на зубах, зубний камінь), так і кошенят — у період заміни молочних зубів на постійні.

  7. Запальні процеси в ШКТ. Поставити такий діагноз може тільки ветеринар.

  8. Отруєння. Це дуже небезпечно, тому за підозри у кота отруєння (неодноразова блювота, слабкість, млявість, відмова від їжі, тремтіння тіла або кінцівок, підвищене слиновиділення тощо) потрібно негайно звернутися за ветдопомогою. Які банальні речі отруйні для котів ми розповідали тут, а в цій статті дізнавайтеся про отруйні рослини, які не варто висаджувати, маючи вдома котика.

  9. Вірусна інфекція. Ставити такий діагноз може тільки ветеринар, але основними симптомами зазвичай є підвищення температури, виділення з очей та носа, загальна слабкість та харчові розлади.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що робити, якщо кіт не їсть

Вам потрібно точно встановити причину. Здебільшого зробити це можна тільки в один спосіб: звернутися до ветеринара. Щойно ви знатимете причину, можна братися за лікування кота / зміну корму / запровадження більш сприятливих умов для комфортного життя тварини.

❌ Будь ласка, не займайтеся самолікуванням, якщо не впевнені у причині, через яку кіт не хоче їсти. Часто трапляється так, що власники впевнені у своїй правоті й лікують тварину по-своєму, тільки погіршуючи її стан і завдаючи їй при цьому ще більших страждань. Краще звернутися за фаховою допомогою, адже в окремих випадках йдеться не просто про здоров’я улюбленця, а про його життя.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, як часто кіт має навідуватися до свого лотка. Чому трапляються “збої”, що їх викликає і що робити, якщо кіт не ходить в туалет або навпаки — надто часто бігає до лотка, дізнавайтеся на ХОЧУ!