Вчені дізналися дещо дуже цікаве про те, як насправді спілкуються між собою коти

Домашні тварини
Богдана Карц

Богдана Карц

Головна редакторка

Як спілкуються між собою коти - домашні та дикі
Як говорять між собою коти. Фото: freepik.com

Запахи - ось, що дійсно важливо для тварин

Хоч коти та собаки і живуть з нами вже досить давно, ми й досі багато чого про них не знаємо. Наприклад, нещодавно ми розповідали, що знає про вас песик, та як бачать світ коти і собаки. Тепер же хочемо поділитися цікавою інформацією про те, як кішки спілкуються між собою.

Як відомо, більшість тварин спілкуються між собою за допомогою запахів. Та нещодавно вчені з’ясували, що сигнал, який йде від кожного кота, базується на типі бактерій, які живуть в її анальних залозах. Вони створюють такий собі “коктейль” із сотень сполук, що утворює унікальний запах кота, і за допомогою якого особини можуть передавати інформацію одна одній. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports, передає видання Newsweek.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Кішки мітять свою територію, залучають партнерів та відлякують ворогів за допомогою свого запаху, який складається з цілого букета летючих органічних сполук, таких як альдегіди, спирти, складні ефіри та кетони. Науковці виявили, що ці сполуки можуть відрізнятися, залежно від виду бактерій, що живуть в організмі певного кота.

З’ясувалося, що 5 родів бактерій – Corynebacterium, Bacteroides, Proteus, Lactobacillus та Streptococcus – домінують у всіх котів, та при цьому кожна кішка має індивідуальний мікробний склад. Найбільш помітні ці відмінності між котами різного віку (у триетапному дослідженні загалом взяли участь 23 домашні коти). Попередньо, відмінності у мікробіомі можуть бути пов’язані також з раціоном кота, його здоров’ям і середовищем проживання.

Все, що ми зараз хочемо знати, чи можемо ми побачити, чи існує зв’язок між мікробами, присутніми в анальному мішку котів, і тим, які летючі сполуки утворюються. Наше дослідження показує, що відповідь – так, але цей зв’язок слабкий, зважаючи на дані, які ми маємо зараз,
- зазначив Джонатан А. Айзен, співавтор статті та професор мікробної екології та еволюції Каліфорнійського університету в Девісі.

Дослідники сподіваються з’ясувати, яку саме роль відіграють мікроби у створенні запахів, за допомогою яких коти спілкуються між собою, а також, чи самі тварини якимось чином впливають на те, які мікроби беруть участь у процесі створення запаху, чи це суто випадковий процес.

А от щодо того, що коти “говорять” один одному, обмінюючись повідомленнями за допомогою специфічних запахів, то вчені й досі не мають уявлення, адже для цього потрібно навчитися інтерпретувати ці хімічні коди. Дослідження у цьому напрямку лише почалися.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми показували, чим можна зайняти котика, щоб йому не було сумно. А ще — про 8 головних ознак, що ваш муркотик вас любить.