Поширена помилка дачників: трави, які не можна додавати в компост

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

Ми розповідали, що можна висадити на компостній ямі. Багато городників вважають, що у приготуванні компосту немає нічого складного, і достатньо для цього в одну купу треба скидати органіку, а там хімія та біологія самі все зроблять.

Насправді ж твердження не зовсім вірне - воно правдиве лише на 50%. Без грамотного втручання дачника процеси перегнивання можуть затягнутися на роки. А ще не варто кидати в компост геть усе. Про це розповіли на ProstoWay.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Класти в компостну яму можна далеко не все. Зокрема, це стосується і тих трав, які зростають на середньостатичній ділянці.

Деякий час серед дачників та городників був популярним міф, що в компост не можна кидати чистотіл. Втім, це не так - сік чистотілу, попри упередження, нешкідливий і не містить токсичних речовин. Саме тому чистотіл можна сміливо використовувати як компост.

Що не варто кидати в компостну яму

Досвідчені городники знають, що не варто для компосту використовувати квітучі бур’яни. Такі відходи можуть створити для дачників проблему. Річ у тім, що квітучі рослини дають насіння, а воно зберігає свої властивості, навіть перебуваючи в компості.

Коли ви перенесете таке добриво на грядку і для насіння всередині настануть оптимальні умови, бур’ян проросте. Паростки проб’ють ґрунт та заглушать культурні рослини.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

В таких умовах дачник сам заражатиме бур’яном ділянку. також ми розповідали, як правильно зберігати взимку коріння жоржин.