Дачники сперечаються про це поколіннями: чи потрібно насправді зачиняти теплицю на ніч

Сад і город
662
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

теплиця з трояндами
ukr.media / Як поводити себе з теплицею

Зачиняти двері теплиці чи не зачиняти

Ми розповідали, що варто посадити біля томатів для кращого врожаю. Тепер ділимось секретами поводження з теплицею. 

Закриття теплиці на ніч - це важливий момент у догляді за рослинами, адже воно допомагає їм комфортно пережити холодний період доби. Але коли ж саме слід закривати двері теплиці? Розповідаємо разом із Ukr.Media .

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Фактори, які впливають на час закриття теплиці

Клімат

У холодних регіонах з низькими нічними температурами закривати теплицю слід вже в ранні вечірні години, щоб зберегти тепло і захистити рослини від заморозків. У теплих регіонах можна закривати двері пізніше, коли настає нічна прохолода.

Тип теплиці

Полікарбонатні теплиці остигають швидше, тому їх рекомендується закривати раніше. Скляні теплиці краще зберігають тепло, тому закривати їх можна пізніше.

Вид рослин

Молоді рослини більш чутливі до холоду, тому потребують більш теплого мікроклімату. Їх рекомендується закривати в теплиці заздалегідь. Дорослим рослинам може знадобитися менше тепла.

Система вентиляції

Якщо в теплиці є система вентиляції, яка забезпечує постійний доступ свіжого повітря, то двері можна закривати трохи пізніше. Це не нашкодить рослинам.

Загальні рекомендації:

  • Зазвичай теплицю рекомендується закривати за 1-2 години до заходу сонця, коли температура починає знижуватися.

  • В сонячну погоду теплицю можна відкривати вранці, коли повітря прогріється. У хмарну погоду або при сильному вітрі теплицю краще тримати закритою.

  • Оптимальною температурою для більшості рослин в теплиці вночі вважається 15-18°C.

  • Важливо також стежити за рівнем вологості в теплиці. Занадто висока вологість може призвести до розвитку грибкових захворювань, тому рекомендується провітрювати теплицю протягом дня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

У кожному конкретному випадку час закриття теплиці може відрізнятися, адже воно залежить від багатьох факторів. Також ми розповідали, як приготувати дієвий засіб від шкідників з помідорного бадилля.