Допоможе прогнати шкідників з городу, нормалізує сон та чудово підходить для саморобного ароматизатора: властивості лаванди у побуті

Сад і город
800
Іванна Кульбіда

Іванна Кульбіда

Редакторка стрічки новин

Фото: Хочу!

Лаванда має надзвичайно приємний аромат, який не подобається шкідникам

Лаванда має надзвичайно багато переваг, які використовували ще з часів античності. Окрім неперевершеного аромату вона володіє низкою корисних властивостей, які можна використовувати у побуті та на городі. Пахучі кущики чудово приживаються не лише у відкритому ґрунті, а й у будинку.

Лаванда - це унікальна та чудова рослина, яка має надзвичайну цінність у наш час. Приємний лавандовий аромат широко використовують у косметології та парфумерії. А яке смачне лавандове морозиво, печиво та напої. Також досить часто її властивості навчилися використовувати дачники, щоб відвадити різноманітних шкідників. Ми розповімо, де можна застосувати численні властивості лаванди у побуті.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Де можна застосовувати лаванду

Від шкідників. Якщо посадити на городі лаванду, то вона відлякає морквяну муху, капустяну блішку, мурах та інших шкідників, адже вони не люблять запах ефірних олій рослини. Достатньо посадити лише кілька кущиків у саду, щоб позбутися комах та шкідників.

Від молі. Суху лаванду покладіть у мішечок, зшитий із марлі чи легкої тканини, помістіть його в шафу, і ви позбудетеся ненажерливої молі.

Ароматизатор. Мішечки-саше з ароматною лавандою слугують гарною віддушкою для білизни.

Нормалізують сон. Додайте до букета одну гілочку лаванди і спатимете, як немовля.

Тривожність, розлади, занепокоєння. Проведені дослідження показали, що ефективність препарату лавандової олії для перорального застосування при змішаному тривожному та генералізованому розладі. Лаванда покращує супутні симптоми, такі як занепокоєння, порушення сну та соматичні скарги, і справляє сприятливий вплив на загальне самопочуття та якість життя.

Дієвий репелент. Лаванда має протипаразитарну та інсектицидну дію щодо деяких комах та черевоногих молюсків. У сушеному вигляді чи ефірна олія відлякує комарів та моль. Зважаючи на відсутність токсичності, олію лаванди звичайної можна втирати в шерсть собаки (але не для котів!) як репелент від бліх і кліщів.

Лікує випадіння волосся. Лаванда – це надзвичайно ефективний антиоксидант, який має антибактеріальні та протигрибкові властивості. Вона може допомогти лікувати волосся, усуває ламкість, бореться з випадінням та покращує кровообіг шкіри голови. Також лаванда знімає свербіж та подразнення шкіри голови та сприяє регенерації шкіри.

Лавандова олія допомагає при алопеції, адже усуває вплив стресу і допомагає зупинити облисіння. 86 пацієнтів з діагнозом осередкова алопеція повідомили, що їхнє волосся стало густішим та рости швидше, коли вони використовували суміш лаванди з олією носієм, а також з ефірними оліями розмарину, чебрецю та кедра. А дослідження , проведене на мишах, показало, що лавандова олія може стимулювати ріст волосся і робити його товстішим.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми розповідали, як виростити лаванду з маленької насінинки на своїй ділянці. Для цього знадобиться трохи вміння, а зовсім не магія.

За матеріалами Сучасна дача, fitomarket

Важливо

Вся інформація медичної тематики та інформація, що стосується здоров׳‏я, розміщена на сайті Хочу.ua, має виключно інформаційний характер і не є медичними порадами. Будь-які поради медичного характеру, зокрема щодо прийому тих чи інших препаратів, може давати тільки фахівець. Якщо у вас виникли проблеми зі здоров׳‏ям, зверніться до лікаря.