Що потрібно обрізати у смородини в серпні: про цей трюк мовчать досвідчені дачники

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

правила літньої обрізки смородини
Колаж Hochu.ua / Як правильно її обрізати

Правила серпневої обрізки смородини

Ми розповідали про вдале добриво, яке слід дати томатам для швидкого почервоніння. Тепер ділимось порадою, яка допоможе вам зберегти та покращити врожайність смородини.

Саме у серпні проводять основну обрізку, яка допоможе кущу омолодитися та підготуватися до зими. Детально розповідаємо разом із ProstoWay.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Обрізка: покрокова інструкція

Почніть з видалення всіх хворих, сухих, зламаних та пошкоджених гілок. Особливу увагу приділіть гілкам, які лежать на землі, оскільки вони можуть бути джерелом інфекцій.

Видаліть найстаріші гілки (зазвичай їм 4 роки). Якщо на старій гілці є молодий пагін, залиште його, зробивши зріз вище за нього.

Скоротіть молоді однорічні пагони на 10-15 см. Якщо нижня частина пагона гола, то вкоротіть його сильніше, на 50 см. Це стимулює розвиток нових пагонів з нижніх бруньок. Видаліть всю слабку, тонку та загущену поросль.

Обрізку проводьте гострим секатором, щоб не пошкодити здорові тканини рослини. Зрізи обробляйте садовим варом для захисту від інфекцій. 

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Правильно проведена осіння обрізка – це запорука багатого врожаю смородини наступного року. Також ми розповідали, чи можна класти в компост яблука.