Коли вкрити виноград: відомо, скільки градусів повинно бути на термометрі

Сад і город
Марія Дума

Марія Дума

Редакторка стрічки новин

коли вкривати виноград на зиму
Правила вкривання винограду. Фото: Hochu.ua

Точні терміни та способи захисту

Виноград – теплолюбна рослина, яка потребує захисту від морозів. Якщо не вкрити лозу вчасно, вона може замерзнути і загинути. Також ми розповідали, як прогнати кротів з ділянки.

Зазвичай, період укриття винограду припадає на кінець листопада – початок грудня. Однак, точні терміни можуть варіюватися залежно від регіону та конкретних погодних умов. Детальніше розповідаємо разом із “Школою Життя”.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Коли вкривати виноград

Оптимальний час для укриття настає, коли температура повітря тяжіє до того, щоб опускатися нижче -5°C. Цей температурний поріг є критичним для більшості сортів винограду.

Правильне укриття допоможе уберегти кореневу систему рослини від вимерзання. Зазвичай вкривання проводять у період з 20 листопада по 10 грудня, однак в основному слід орієнтуватись саме на температуру.

Як вкрити виноград на зиму

Є кілька способів. Одним із найпопулярніших є підгортання. Просто очистіть землю навколо куща, насипте навколо лози горбок заввишки 15 см. Гарною ідеєю буде розкласти там же засоби для відлякування гризунів.

Для часткового укриття використовуйте солому, мішковину, плівку та інші матеріали. В них слід загорнути нижню частину куща та верхніх пагонів.

Якщо у вашому регіоні холодні зими, доцільно буде подбати про повне укриття. Зніміть лозу з опор, зв’яжіть в пучок, обмотайте геотекстилем. Отриманий “пакунок” покладіть у рів, засипаний сіном, і вкрийте землею або снігом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Ці поради допоможуть вам вдало ввести виноград у зиму. Також ми розповідали, навіщо дачнику мати запас соди на ділянці.