Якщо живете у приватному будинку, зробіть дірку у паркані до листопада! Навіщо — пояснюємо

Сад і город
Софія Мельник

Софія Мельник

Редакторка стрічки новин

Що корисного роблятиь їжаки на ділянці - як допомогти їм пережити холоди
Навіщо садіавники роблять дірку в паркані восени: пояснення. Фото: radioclub.ua

Так ви зробите для своєї ділянки велику користь

Прийшла осінь і час потурбуватися про отримання врожаю наступного року. Для цього слід встигнути укрити на зиму певні культури, щоб вони не замерзли через морози. Однак не варто забувати і про братів наших менших, які допомагають правильно функціонувати всій екосистемі.

Садівників та дачників закликають восени просвердлити отвори в нижній частині своїх парканів, аби допомогти тваринам, що опинилися під загрозою зникнення у Європі. Йдеться, зокрема, про їжаків, які почали страждати та зникати як вид через зміни клімату та сучасні методи садівництва, повідомляє видання express.co.uk.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Чим важливі їжаки у городництві та садівництві

Ці тварини прекрасно борються зі шкідниками. Наприклад, їдять слимаків і равликів, від яких в останні роки в Україні нема порятунку… Також вони пожирають гусінь та хрущів і навіть мишей! Тому їжаки, які приходять на вашу ділянку — це справжня радість!

Навіщо робити дірку в паркані до листопада?

Чисельність їжаків, яка значно скоротилася в останні роки — це погана тенденція. Однією з причин виникнення цієї проблеми стали й суцільні паркани, які ставлять люди навколо своїх обійсть.

Створення діри у садовій стіні або огорожі дозволить місцевим їжакам безпечно переходити з саду в сад, знаходячи собі більше їжі та потенційних партнерів для продовження роду.

Ось навіщо робити дірку в паркані.

Зробити отвір, розміром із їжачка, потрібно саме до зими, щоб тварини мали змогу пережити холодну пору, наситившись. До речі, дірку варто робити розміром приблизно 13 х 13 см.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми також розповідали, як утеплити сарай для курей, щоб вони неслися взимку. Пропонуємо одразу 5 чудових варіантів на різний смак та гаманець.