Чому 18 жовтня не можна рубати дерева: яке свято в цей день

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

18 жовтня віряни вшановують пам’ять євангеліста і апостола Луки (за новим календарем). Ким був святий і які заборони діють цього дня - читайте у цій статті на HOCHU.ua.

Від вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, а тому святкування багатьох релігійних подій змістилося на 13 днів раніше. Не виключення й День апостола Луки: раніше його відзначали 31 жовтня, а віднині - 18 жовтня.

Що відомо про святого Луку

Related video

Лука був одним з 70 учнів Ісуса Христа, так званого “другого кола апостолів”. Спочатку Христос відібрав 12 учнів, а потім відібрав ще 70 й благословив їх розповсюджувати християнство світом.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Відомо, що євангеліст Лука став першим істориком християнської віри. Він описував події життя Христа та його апостолів після Вознесіння, намагаючись зберігати точність та хронологію у своїх записах.

Також Лука був лікарем, учнем та другом апостола Павла, який страждав хворобою очей. Мудрі слова свого вчителя євангеліст ретельно записував, через що Господь благословив, аби саме книги святого Луки (Євангеліє від Луки та Діяння святих апостолів) увійшли до Біблії.

В День пам’яті апостола Луки варто сходити до церкви та помолитися - про здоров’я для хворих, гарного улову для рибалок, втіхи для художників.

Що не можна робити 18 жовтня:

  • сваритися, злитися, лихословити, ображатися та бажати зла іншим;

  • переїдати, вживати гостру їжу, пити спиртне;

  • давати гроші у борг;

  • хвалитися своїми успіхами та фінансами;

  • дарувати дівчатам ляльки;

  • ставити взуття на стілець чи стіл;

  • рубати дерева.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали, які церковні свята будуть в Україні у жовтні 2023 року. Для вашої зручності вказували і за новим, і старим стилем.