День української писемності та мови: історія та дата свята у 2023 році, а також цікаві факти

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Фінальні дні жовтня ознаменувалися важливою датою в контексті нашої історії. Це День української писемності та мови. У цій статті дивіться актуальну інформацію про історію свята, його нову дату, а також цікаві факти про українську мову.

Нагадаємо, що щороку в Україні відзначають День української писемності та мови, день, що має велике значення для кожного українця. Не секрет, що через мову ми зберігаємо зв'язок із нашим корінням, предками, відчуваємо спільність і єднання зі своїм народом, ідентифікуємо себе та свою національність.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Для українців мова і можливість розмовляти українською мовою — один із проявів свободи і незалежності, за що ми боремося багато століть і те, що відстоюємо просто зараз. А День української писемності та мови покликаний ще раз акцентувати увагу на необхідності поглиблення своїх знань.

день української писемності 2023

День української писемності та мови: історія свята та нова дата святкування

З 1997 року День української писемності та мови відзначали 9 листопада, але 2023 року дата змінилася. Згідно з Указом №455/2023 Президента України Володимира Зеленського, День української писемності та мови відзначатиметься в Україні щорічно 27 жовтня. Чому?

Річ у тім, що свято приурочено до Дня пам'яті Преподобного Нестора Літописця, автора "Повісті минулих літ", послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія, письменника-агіографа, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря, із чиїм ім'ям пов'язують започаткування писемної української мови. Дата свята була раніше 9 листопада. Але оскільки 2023 року ПЦУ та УГКТ перейшли на новий календар, через що низка свят зсувається на 13 днів раніше, тепер День української писемності та мови відзначається 27 жовтня.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Зазвичай у рамках святкування проводять просвітницькі заходи: конкурси, виставки, літературні читання, челенджі, флешмоби, турніри, мовні марафони та олімпіади, а також Національний радіодиктант, узяти участь у якому можуть усі охочі.

день української писемності та мови

Цікаві факти про українську мову, які варто знати

Упевнені, багато з наступних фактів вас здивують.

  • У сучасній українській мові налічується понад 270 тисяч слів, але словниковий запас активно поповнюється і зростає з кожним роком.

  • Перші слова українською були записані на письмі в 448 р. н.е. візантійським істориком Приском Панікійським. Це були слова "мед" і "страва".

  • Носіями української мови є близько 45 мільйонів осіб, більшість з яких проживають на території України. Але також величезна кількість людей розмовляє українською мовою в Польщі, США, Канаді, Румунії, Молдові, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії та інших країнах, де проживають українці.

  • Українська мова входить до 30 найпоширеніших мов світу.

  • Українську мову намагалися заборонити багато разів — найчастіше називається число в 134 спроби заборони. Наша мова пережила 4 століття репресій і лінгвоциду. Найвідомішим документом про заборону української мови вважається Валуєвський циркуляр.

  • Найчастіша перша буква в словах в українській мові — буква "П". Найменше слів починається на літеру "Ф" (не враховуючи літеру "І" та м'який знак).

  • Українська мова багата на синоніми. У слова "горизонт" 12 синонімів, а у слова "бити" — 45.

день украинской письменности и языка интересные факты
  • Найдовше слово в українській мові складається з 30 букв! Це слово "дихлордифенілтрихлорметилметан", (назва хімікату для боротьби зі шкідниками).

  • Українська мова має найбільше спільної лексики з білоруською, польською та сербською мовами.

  • В українській мові майже будь-який іменник має зменшувально-пестливу форму (наприклад, "вороги" — "воріженьки"). Тому українська мова вважається найбагатшою на зменшувальні форми.

  • В українській мові виокремлюється три форми майбутнього часу в дієслів — "я піду", "я йтиму" та "я буду йти".

  • Серед слів найчастіше використовують іменник — "рука", прикметник — "великий", дієслово — "бути" і серед займенників — "він".

  • Першим надрукованим "Букварем" вважається підручник Івана Федорова, що вийшов у Львові 1574 року. Єдиний зразок цієї партії зберігається в бібліотеці Гарварду.

  • Найстарішою українською піснею вважають баладу "Дунаю, Дунаю, чому смутний течеш?".

  • Українську офіційно визнали літературною після видання "Енеїди" Івана Котляревського. Тому Котляревського вважають основоположником нової української мови.

  • Рекордсменом серед перекладених творів є "Заповіт" Т. Г. Шевченка. Починаючи з 1845 року, його перекладали різними мовами 147 разів.

  • Найпопулярнішою у світі піснею українського походження можна назвати різдвяну пісню "Щедрик". Іноземцям вона відома як "Carol of the bells".

  • Щороку до свята День української писемності та мови відбувається конкурс ім. Петра Яцика, у якому беруть участь знавці української мови з 20 країн світу. Їхня загальна кількість становить близько 5 млн. осіб.

Інші цікаві факти та дати про українську мову ви можете подивитися далі у відео.

Також нагадаємо, раніше ми публікували календар свят у листопаді. Уся актуальна інформація про важливі дати в Україні доступна за посиланням.