Збережіть собі нову дату! Коли будемо святкувати Андрія Первозванного у 2023 році: головні традиції та заборони свята

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

У 2023 році українці святкуватимуть День Андрія Первозванного за новим церковним календарем. На яку дату випадає популярне церковне свято? Про це, а також про те, що не можна і що можна робити в цей день читайте в нашому матеріалі на HOCHU.ua!

Коли буде Андрія Первозванного у 2023 році?

До недавнього часу, День апостола Андрія Первозванного відзначали 13 грудня. Проте з введенням нового календаря дата цього свята змістилася. Тепер Андрія Первозванного ми будемо відзначати  30 листопада.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Що це за свято?

День Андрія Первозванного вшановує пам'ять одного з дванадцяти апостолів Христа, який відзначився мученицькою смертю. За легендами, апостол Андрій проповідував християнство у різних місцях, включаючи Скіфію, узбережжя Чорного моря та території, де згодом з'явився Київ. В народі це свято має назву Калита, адже воно супроводжувалося випіканням коржів з однойменною назвою.

Збережіть собі нову дату! Коли будемо святкувати Андрія Первозванного у 2023 році: головні традиції та заборони свята - фото №1

Що можна робити на Андрія Первозванного: традиції свята

Хоча апостол Андрій є святим християнської церкви, традиції, пов'язані зі святкуванням його пам'яті мають дохристиянський характер, включаючи. В цей день дівчата ворожать, а хлопці бешкетують та роблять різні пустощі.

Традиційно напередодні Андрія, коли наступали сутінки, хлопці та дівчата збиралися разом для "Андріївських гулянь". Дівчата готували святкову вечерю з продуктів, які самі принесли, а після заходу сонця приходили парубки із цукерками та наливками. Розпочинали вечір цікавими історіями та жартами. Головною грою вечора була "Калита". Так називався обрядовий корж, який готувався з білого борошна, меду та прикрашався родзинками або вишнями. Підвішували його високо посередині хати, а хлопці повинні були, стрибаючи, взяти його зубами та відкусити шматок.

Прикмети на Андрія Первозванного

  • Відсутність снігу свідчить про теплу зиму.

  • Сильний сніг напередодні свята може означати тривалі заметілі впродовж тижня.

  • Шум води в річках передбачає сильні хуртовини.

  • Холодна погода із морозом в цей день обіцяє добрий урожай у наступному році.

Що не можна робити на Андрія?

Як і на будь-яке інше церковне свято, в День Андрія Первозванного важливо утриматися від сварок, образ та лихослів'я. Не можна відмовляти комусь в допомозі та займатися важкою фізичною працею. Заборонено шити, в'язати та прибирати.

Збережіть собі нову дату! Коли будемо святкувати Андрія Первозванного у 2023 році: головні традиції та заборони свята - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтеся, на який день припадає Новий рік 2024. Ми розповіли, чи доведеться працювати у цей день.