День пам'яті жертв голодоморів: історія скорботної дати та традиції, про які має знати кожен українець

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Щорічно, наприкінці листопада в Україні відзначається траурна дата — День пам'яті жертв Голодоморів. В цей день вшановується пам'ять усіх, хто загинув під час трьох голодоморів у XX столітті, а також запалюється свічка пам'яті. Більше про історію скорботної дати та традиції читайте в нашому матеріалі.

День пам'яті жертв голодоморів у 2023 році випадає на 25 листопада. Дату узаконив у 1998 році Леонід Кучма.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Це свято призначене для вшанування пам'яті жертв усіх трьох голодоморів, що сталися в 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках. Особливо трагічним був Голодомор 1932-33 років, який забрав життя від 4,5 до 10 мільйонів осіб.

День пам'яті жертв голодоморів: історія скорботної дати та традиції, про які має знати кожен українець - фото №1

Цей Голодомор, організований радянською владою, був визнаний геноцидом українського народу в більшості країн світу. Впродовж довгого часу Радянський Союз відкидав факт масової загибелі українців від штучного голоду, а журналістам було заборонено писати на цю тему. Тільки після здобуття незалежності України архівні документи та свідчення очевидців розсекретили правду.

Масовий голод охопив усі області УРСР, особливо центральні регіони, а найтяжчим періодом була перша половина 1933 року. Під наказом Сталіна в українців вилучалося все зерно та запаси, і від розпачу селяни їли солому, кору дерев, шкіряне взуття, а іноді навіть вдалися до канібалізму.

Традиційно, в День пам'яті жертв голодоморів українці відвідують поминальні богослужіння, ставлять символічні горщики з зерном і свічки до пам'ятників загиблим та на вікна своїх осель. Також у цей день опускають державні прапори та оголошують загальнонаціональну хвилину мовчання о 16:00.

У 2023 році до Дня пам’яті жертв Голодомору Український інститут національної пам’яті ініціював акцію «Пам’ятай про жертв Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну», символом якої стала окопна свічка. Українці закликають запалити свічку пам’яті та надавати підтримку тим, хто зараз бореться на передовій, шляхом допомоги волонтерам, передачі необхідного обладнання та матеріалів.

День пам'яті жертв голодоморів: історія скорботної дати та традиції, про які має знати кожен українець - фото №2
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про зимовий цикл українських свят 2023/24. Дізнайтеся, коли буде Різдво, Щедрий вечір та Водохреще за новим календарем.