День святого Миколая: історія свята та чудеса, які створив святитель

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Сьогодні в Україні свято: 6 грудня християни відзначають День святого Миколая , який наша країна вперше після переходу ПЦУ на новий календар святкує в цю дату. У контексті дня із задоволенням розповідаємо все, що відомо про історію свята, а також чудеса, які творив святий Миколай. Буде цікаво!

У цей святковий день завжди особлива атмосфера: ранок починається з подарунків під подушкою або у святкових шкарпетках, потім лунатимуть гарні привітання зі святом, а ввечері сім'ї зберуться за святково накритим столом. Не мине день також без молитов святому Миколаю.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Проте багато хто досі ставить запитання про те, хто такий святий Миколай і чим запам'ятався в історії. Вгамовуємо читацький інтерес і розповідаємо про все найцікавіше далі.

день святого миколая історія свята

День святого Миколая: історія свята

Святий Миколай, він же Миколай Чудотворець, Миколай Угодник — це історична особа, яку дуже шанують у християнстві. Вважається, що він жив у 270-345 роки до нашої ери. Святий походить з аристократичної сім'ї: він син Феофана і Нони, які буквально вимолили появу дитини у Бога, пообіцявши присвятити її релігії.

Святитель Миколай жив дуже скромно і вів праведне життя, багато працював, молився, дотримувався посту, а в історію увійшов як людина, що допомагала всім нужденним, хворим, знедоленим, творила чудеса, про які ми далі розповімо більш детально.

Також святий Миколай зазнав гонінь за віру в Христа за часів правління римського імператора Діоклетіана, його запроторили до в'язниці. Його звільнили за правління імператора Костянтина. Ім'я святого Миколая згадано у списку єпископів, які брали участь у першому Вселенському соборі 325 року, що його зібрав імператор Костянтин.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Свято День святого Миколая приурочене до дня преставлення Миколая, архієпископа Мир Лікійських (Візантії).

Вперше згадки про те, як шанують святого Миколая, датуються VІ століттям. Тоді імператор Юстиніан побудував церкву святого Миколая в Константинополі. Пізніше багато інших країн приєдналися до традиції вшанування святого Миколая Чудотворця.

Відомо, що на основі образу архієпископа Миколи Мирлікійського в багатьох європейських країнах було створено образ святого Миколая, який приносить малюкам подарунки на День святого Миколая. Він також є прообразом Санта-Клауса.

історія свята день святого миколая

Чудеса, які створив святий Миколай

Святий Миколай увійшов в історію як людина, що здійснила багато чудес за життя і після смерті. Миколай Чудотворець є захисником бідних, скривджених, несправедливо засуджених, звільняв людей із полону.

  • Миколай Угодник зцілював усіх, хто страждав від гріховних ран. Про ці чудеса тоді говорили всі, адже це найсильніший прояв віри.

  • Святитель Миколай не раз рятував людей, несправедливо засуджених на страту, зупиняючи ката із занесеним над головами мечем. Історія про це диво розійшлася світом і є в народній пам'яті вже не одне століття.

  • Також єпископ Мирлікійський уві сні з'явився імператору Костянтину і префекту Авлавію і врятував трьох римських воєначальників, яких обмовили.

  • Чудотворець зумів врятувати від голоду мешканців міста Міри, коли з'явився уві сні одному італійському купцеві, дав йому гроші і попросив припливти в Міри із зерном.

  • Також ви точно чули, як святий Миколай забезпечив посаг трьом дочкам із бідної сім'ї, таємно підкидаючи в їхній дім золото. Так він врятував дівчат від ганьби, адже батько хотів їх відправити заробляти безчесним способом. Добрий вчинок святителя ліг в основу традиції приготування подарунків на День святого Миколая.

  • Крім іншого, святий Миколай вважається захисником моряків, рибалок і мандрівників. Є історії, що розповідають, як Чудотворець приходив на допомогу людям під час стихійного лиха і через молитву зупиняв негоду, яка розбушувалася.

  • Не раз траплялися випадки, коли святий Миколая допомагав людям уже після своєї смерті. Так, у церковних рукописах є згадки, коли хворі люди після прикладання до мощей святого одужували того ж дня.

  • Якщо пошукаєте в Мережі, також знайдете історії людей, наших сучасників, які розповідають про чарівне зцілення після контакту з іконою святого Миколая.

чудеса святого миколая

Коли архієпископ Мирлікійський пішов із життя, його канонізували. Сьогодні святий Миколай вважається одним із найвідоміших і найшанованіших святих у християнстві. Йому присвячені численні храми, а в Україні на його честь навіть названо місто — Миколаїв.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Йому моляться про захист, про безпеку в дорозі, про здоров'я дітей, про мир у сім'ї, про благополуччя і поліпшення матеріального стану, про зміцнення віри, а також, вирушаючи в далеку дорогу, і навіть під час освячення транспортних засобів. Перевірено неодноразово, що щира молитва до святого Миколая приносить полегшення і відповіді на питання, що цікавлять.

святий миколай чудеса

З Днем святого Миколая!

Також вам точно стане в нагоді сьогодні вітальний контент з Миколайчиком! Найкращі привітання та листівки до свята вже в нашому матеріалі.