Чому сьогодні обов’язково потрібно покласти до кишені монетку: особливості дня 17 грудня

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

17 грудня православні християни згадують пророка Даниїла та трьох отроків - Ананія, Азарія і Мисаїла. У народному календарі - Данилов день. Про традиції свята, а також заборони цього дня - читайте у цьому матеріалі на HOCHU.ua.

До переходу ПЦУ на новоюліанський календар День пам’яті пророка Даниїла та трьох святих отроків Ананія, Азарія і Мисаїла відзначали 30 грудня. Тепер же святих вшановують 17 грудня.

Історія Данилового дня

Related video

Згідно з переказами, за 6 століть до Різдва Христового Вавилон захопив Єрусалим. Четверо юнаків зі знатних сімей опинилися в полоні - Данило, Ананія, Азарія та Мисаїл. Вавилонський цар Навуходоносор залишив їх при своєму дворі - служити та здобувати халдейську освіту. За те, що юнаки не відступали від заповідей своєї віри, відмовлялися від розкоші та жили скромним життям, Господь наділив їх мудрістю, а Данила - ще й даром пророцтва та тлумачення снів.

Фото: obozrevatel.com
Фото: obozrevatel.com

Одного разу цар Навуходоносор наказав виготовити свою золоту статую й поставити її в центрі міста, щоб містяни могли їй поклонятися. Пророки відмовилися це робити, за що цар наказав кинути їх до розпаленої печі. Проте Господь зберіг їм життя - пророки залишилися неушкодженими. Після цього цар увірував в Ісуса Христа.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Традиції дня

Цього дня варто сходити до храму або помолитися святим вдома. Зазвичай у них просять про зміцнення духу та віри, а також про захист.

Попри те що церква цього не схвалює, цього дня незаміжні дівчата та жінки ворожать на нареченого. Для цього потрібно на 3 аркушах написати імена Ананії, Азарії та Мисаїла та покласти собі під подушку. Вважалося, що після цих дій можна уві сні побачити майбутнього чоловіка.

А ось в народі вірили, що цього дня потрібно неодмінно покласти в кишеню монету - тоді не буде проблем з грошима.

Що не можна робити 17 грудня:

  • сваритися, лихословити, ображати інших, пліткувати, зациклюватись на негативних думках;

  • цілувати дітей, які сплять - інакше вони можуть сильно захворіти;

  • відмовляти у проханні про допомогу;

  • будити сплячу людину;

  • пришивати ґудзики, залишати кишені порожніми, займатися рукоділлям, інакше чекайте проблем та негараздів.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про іменини у грудні 2023 року. Дізнайтеся, кого та коли вітати з Днем ангела за старим та новим церковним календарем.

Фото: freepik.com