Хрещенський Святвечір: прикмети та повір'я, чому наші предки шанували цей день

Усі свята
Ірина Майстренко

Ірина Майстренко

Фріланс-редакторка

Українські традиції святкування Хрещенського Святвечора — дуже різноманітні й корінням сягають у давнину. Всі вони передавалися з покоління в покоління і вельми улюблені в народній культурі. Ми продовжуємо ділитися з вами корисною інформацією з розділу "Свята" і розповідаємо далі все про прикмети на Хрещенського Святвечір, а також цікаві повір'я, пов'язані з цим днем.

5 січня — Хрещенський Святвечір або Надвечір'я Богоявлення . Інші назви — Водохресний вечір, Хрещенський вечір, Переддень Богоявлення, Голодна кутя, Другий Святвечір. Це вечір, який передує святу Хрещення Господнього і є підготовкою до нього.

крещенский вечер поверья

Хрещенський Святвечір: повір'я

Хрещенський Святвечір завжди мав велике значення для наших пращурів, адже цього дня відбувається велике таїнство водоосвячення як спогад про Хрещення Господнє пророком Іоанном Предтечею на річці Йордан. Ця велика подія стала першообразом таємничого обмивання гріхів. Також Водохресний Святвечір завжди вважався доволі містичним та енергетично сильним часом, тому наш народ шанував цей вечір. Головна увага присвячувалася воді. Нагадаємо, напередодні Водохреща у храмах освячують воду, а вже на саме Водохрестя проводять обряд освячення на річці, озері чи іншому джерелі.

►Наші предки вірили, що освячена вода стає дуже потужним засобом проти хвороб і навіть допомагає очиститися від гріхів. Цілющим ставав також сніг і тала вода. Тож дівчата намагалися снігом протерти обличчя, щоб продовжити молодість і красу. А якщо вмитися талою водою — від залицяльників не буде відбою. Воду і талий сніг зберігали весь рік, використовуючи для лікування, догляду за красою і важливих потреб.

►Вірячи в силу води, також намагалися скупатися в лазні й зануритися у воду, щоб бути здоровим весь майбутній рік.

►За повір'ям, у Хрещенський Святвечір потрібно закінчити побутові справи якомога раніше, адже опівночі вода стає святою і її не можна використовувати в побутових цілях.

►За стіл сідали з першою зорею, до цього вживаючи тільки воду. Подавали тільки пісні страви: без м'яса, олії та молочних продуктів. Кількість страв мала бути непарною. Обов'язкова страва на святковій вечері — кутя, яку називають Голодною. Вона готується тільки із зерна та меду.

хрещенський святвечір прикмети

►У народі вважалося, що на Хрещенський Святвечір гуляє нечиста сила. За повір'ями, для людей вона небезпечна з опівночі до 3 години ночі. Ці години навіть називали "диявольськими". У цей час намагалися не виходити на вулицю. Тож господар оселі перед святою вечерею мав на дверях намазати крейдою хрести, таким ритуалом оберігаючи оселю та домашніх не лише від нечистої сили, а й побутових негараздів.

►Розмірковуючи про майбутній урожай, українці виставляли на ніч на вікно хліб із різних сортів борошна. Вважалося, що те зерно вродить краще, на якому з хлібів вранці більше інею.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

►У Водохресний Святвечір заборонялося плакати, адже вважалося, що так прийдуть біди в дім.

►Дотримуючись давніх порад, люди намагалися не давати і не брати гроші в борг, інакше весь рік будуть проблеми з грошима.

►Також Хрещенським Святвечором закінчувався період Святок, коли дівчата могли ворожити, щоб дізнатися свою долю. Пізніше ті, хто ворожили, намагалися замолити гріхи, відвідуючи храм.

►Вважалося також, що в Богоявленську ніч можна загадати під ранок будь-яке бажання і воно обов'язково збудеться.

►Крім того, намагалися запам'ятати свій сон у Водохресний Святвечір, адже сни напередодні Водохреща — віщі.

► Загалом період перед Хрещенням Господнім проходить у віруючих людей з постом, покаянням і молитвою. Народ вірив, що якщо зробити все правильно, на них спуститься Божа благодать.

хрещенський святвечір повір'я

Прикмети на Хрещенський Святвечір

Наш народ багато століть прислухався до знаків природи, роблячи свої висновки про майбутній врожай, погоду й особисті обставини. Якщо хочете перевірити, чи працюють напрацювання наших предків, читайте далі прикмети Хрещенського Святвечора.

  • Якщо на деревах багато снігу, буде хороший урожай фруктів і меду.

  • Густий сніг на Водохресний Святвечір — до гарного врожаю пшениці та інших зернових культур. Якщо сніг іде вранці, щедро вродить гречка.

  • Голосно гавкають собаки — можна не переживати про риболовлю та полювання в новому році.

  • Сильний південний вітер обіцяє часті дощі влітку.

  • Якщо не видно зірок — рік буде маловрожайним на гриби.

  • Зірки сяють яскраво і їх багато — чекайте хороший приплід ягнят.

  • Чисте небо у Водохресну ніч — бути доброму врожаю гороху.

  • У Хрещенський Святвечір повний місяць — навесні річки дуже сильно розіллються.

  • Якщо птахи риються в снігу, весна буде ранньою.

  • Мокрий сніг віщує вологий лютий.

хрещенський святвечір прикмети

Нехай Хрещенський Святвечір пройде в мирній і душевній атмосфері. Зі святом, друзі!

Також не пропустіть корисний матеріал про те, які речі не можна викидати з дому на новорічні свята. "Чорний список" доступний за посиланням.