Чому сьогодні важливо берегти своє здоров’я: особливості дня 20 лютого

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редакторка стрічки новин

20 лютого українці відзначають День пам’яті святого благовірного князя Ярослава Мудрого. Він прославився як талановитий полководець, а також діяч культури. Більше про це свято, а також про заборони цього дня - у цій статті на HOCHU.ua.

Згідно з новим церковним календарем, який набув чинності у вересні 2023 року, День пам’яті святого благовірного князя Ярослава Мудрого відзначається 20 лютого. Щодо святкування за старим стилем, то за ним князя згадували 4 (у високосний рік) або 5 березня (у невисокосний рік).

Українська церква канонізувала та приєднала Ярослава Мудрого до лику святих лише у 2008 році. А у 2016 році на його честь освятили престол храму Малої Софії.

Related video
ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Про Ярослава Мудрого

Він був сином відомого князя Володимира Великого - того самого, що хрестив Київську Русь. Прагнучи посісти київський престол, Ярослав підняв повстання проти свого батька, але невдовзі Володимир Великий помер. Наступні кілька років Ярослав боровся за титул князя з братами - протистояння закінчилося його перемогою.

Фото: galinfo.com.ua
Фото: galinfo.com.ua

За час свого правління князь видав звід законів “Руська правда”, замінив тілесні покарання та страту на грошові страти, ліквідував загрозу для Київської Русі від печенігів, побудував кілька храмів. Щоб зміцнити політичне становище в Європі, Ярослав Мудрий одружив своїх дітей з членами королівських сімей різних європейських країн. За це його, до речі, прозвали тестем Європи.

Що не можна робити 20 лютого:

  • сваритися, лаятися, лихословити, бажати зла іншим людям;

  • давати обіцянки - швидше за все, ви не зможете їх виконати;

  • починати нові справи, оскільки вас спіткає невдача;

  • хворіти, інакше будете довго одужувати;

  • дивитися на падаючі зірки - накличете на себе лихо;

  • стригти волосся;

  • надягати зношене взуття;

  • приймати подарунки від незнайомців, малознайомих людей або тих, хто може бажати зла.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також раніше ми писали про Масницю 2024. Коли відзначати та як правильно святкувати - дізнавайтесь у цій статті.

Фото: newsyou.info