Вірянам на замітку: яку молитву прочитати 11 червня перед іконою Божої Матері “Достойно є”

Усі свята
Хіцька Наталія

Хіцька Наталія

Редактор стрічки новин

Ікона Божої Матері “Достойно є” - молитва
Про що молитися перед іконою "Достойно є" ("Милуюча"). Фото: tsn.ua

До переходу ПЦУ та УГКЦ на новий календар цю ікону вшановували 24 червня

11 червня віряни моляться перед іконою Божої Матері “Достойно є” (“Милуюча”). Розповідаємо, яку молитву обов’язково потрібно прочитати цього дня - далі у статті.

Ікона Божої Матері “Достойно є” (“Милуюча”) зберігається в храмі, який знаходиться в столиці Афону, місті Каріес (Карея). Часом її явлення вважають 980 рік.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Історія ікони

Згідно з переказами, в келії поруч з Афонським Карейським монастирем проживав старець та його послушник. У неділю монах ходив на всеношне бдіння у храм, а його послушник в цей час залишався та вичитував молитви.

Одного разу до келії завітав молодий чернець на ім’я Гавриїл та приєднався до вичитування молитов. Коли настав час співати “Чеснішу від Херувимів…”, гість додав слова, яких послушник до цього не чув. Під час співу ікона засяяла небесним світлом.

Послушник попросив гостя записати пісню, але чогось придатного для записів не знайшлося. Тоді гість вивів напис на камені, що розм’як, та зник. Ікона ще довго сяяла і її назвали “Достойно є”.

Зазвичай перед іконою моляться про зцілення душі та тілесних недуг, щасливе сімейне життя, успіхи у роботі, вдале закінчення справ та при нещасних випадках.

Молитва

О Пресвята і Премилостива Владичице Богородице! Припадаючи до святої ікони Твоєї, смиренно благаємо Тебе: вислухай голос благання нашого, поглянь на скорботи, побач біди наші і, як любляча Мати, поспіши на поміч нам безпомічним, ублагай Сина Свого і Бога нашого, щоб не погубив нас за беззаконня наші, але явив нам чоловіколюбно милість Свою. Випроси нам, Владичице, у Його милосердя тілесне здоров'я і душевне спасіння, і мирне життя, землі плодючість, добре поліття, і з небес благословення на всі добрі діла та починання наша, православному воїнству нашому над всіма ворогами перемогу і подолання. І як у давнину зглянулася Ти милостиво на смиренне славослів'я афонського послушника, який прославляв Тебе перед Пречистою іконою Твоєю і послала Ти до нього Ангела, щоб навчив його співати пісню небесну, що нею славословлять Тебе Ангели, так і нині прийми наше старанні моління, Тобі принесені. О Царице Всехвальна! Простягни до Господа богоносні руки Свої, якими Богомладенця Ісуса Христа носила Ти, і благай Його, щоб визволив нас від усякого зла. Яви, Владичице, Твою милість до нас: хворих зціли, скорботних утіш, тим, хто бідує допоможи і сподоби нас благочесно життя це земне закінчити, християнський непорочний кінець життя отримати і Небесне Царство унаслідувати материнським заступництвом Твоїм перед народженим Тобою Христом Богом нашим, Йому ж з безначальним Його Отцем і Пресвятим Духом належить всяка слава, честь і поклоніння нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Ікона Божої Матері “Достойно є” (“Милуюча”) - про що молитися
Ікона Божої Матері “Достойно є” (“Милуюча”). Фото: lviv.media

Що не можна робити 11 червня:

  • лаятися, лихословити, сваритися, скаржитися на життя;

  • збирати лікарські трави;

  • байдикувати;

  • брати та давати гроші в борг;

  • робити великі покупки.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Раніше ми писали, що потрібно знати про велике церковне свято під назвою Трійця. Більше про це - читайте у цій статті .