Івана Купала 2024: головні прикмети цього магічного свята, які має знати кожен

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Прикмети на Івана Купала 2024, фото
Фото: newch.tv

Дізнайтесь більше про популярне народне свято

Свято Івана Купала у 2024 році випадає на 24 червня. Воно має язичницьке походження і супроводжується багатьма народними традиціями та обрядами. Про деякі з них, а також прикмети на Івана Купала, ми розкажемо в цьому матеріалі.

Ніч на Івана Купала вважалася магічною. Люди вірили, що в цей час по землі ходить як щастя, так і нечисть. Щоб захистити дім від злих сил, господарі та господині не спали всю ніч. Тому сон у купальську ніч — одна з найвідоміших заборон. Для додаткового захисту до стріхи прив'язували листя лопуха.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:
Related video

Хоча на Івана Купала дівчата пускали вінки на воду, купатися цього дня було заборонено. Це пов'язано з вірою в русалок і потерчат — душ потоплених дівчат і нехрещених дітей, які на Купала набували особливої сили та ставали небезпечними. Вагітним жінкам, малим дітям і людям похилого віку слід було уникати водойм.

Ще одна заборона на Івана Купала пов'язана з грошима. В цей день не можна було позичати або брати в борг, інакше сім'ю спіткала б бідність. Навіть якщо на вулиці знаходили великі гроші, їх не можна було підбирати.

Збереглися й заборони, пов'язані з купальськими ворожіннями. Так, хлопцям не можна було торкатися вінків дівчат до тих пір, поки ті не пустять їх на воду. Це вважалося поганим знаком, що обіцяв невдачі у коханні.

Прикмети на Івана Купала Символіка свята Купала пов'язана із сонцем, водою та рослинами. В цей день наші пращури спостерігали за природою, щоб передбачити врожай та погоду.

  • Якщо на Івана Купала випаде рясна роса, врожай огірків та горіхів буде багатим.

  • Ясне зоряне небо в купальську ніч віщує врожай грибів.

  • Дощ на Івана Купала означає, що решта літа буде спекотною та сухою.

  • Зустріч зі змією на Купала — вісник майбутніх проблем і біди.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, які трави треба збирати на Івана Купала. Готуємося до літнього свята разом!