Як прикрасити дім на Трійцю: чи достатньо самої лепехи?

Усі свята
Анна Мисюк

Анна Мисюк

Заступниця головного редактора

Як прикрасити дім на Трійцю, фото
Чому на Трійцю прикрашають будинок рослинами. Фото: freepik.com

Розповідаємо, чим прикрашають оселю на Зелені свята 2024

23 червня 2024 року ми святкуватимемо ще одне велике церковне свято — П'ятидесятницю, в народі більше відому, як Трійцю або Зелені свята. З часом в Україні ця дата обросла своїми звичаями та обрядами. Наприклад, напередодні свята заведено прикрашати будинки зеленими рослинами, зокрема лепехою. Така традиція збереглася до наших днів у багатьох регіонах України. Тож, радимо вам дізнатись, чому на Трійцю заведено прикрашати будинок рослинами, та які трави варто нести додому.

Чому на Трійцю прикрашають будинок рослинами?

Наші предки вірили, що на Зелений тиждень, який передує Трійці, пробуджуються душі померлих. Деякі з них можуть мати злі наміри. Тому, щоб захистити свої оселі від нечисті, заведено прикрашати будинок, двір та кімнати різною зеленню, яка своїм ароматом відганяє злих духів. На підлогу стелили лепеху, чебрець, полин, а надворі ставили гілля клена.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Як прикрашати будинок на Зелені свята?

Ворота та паркани на Трійцю прикрашають різноманітними травами. Зазвичай використовують мелісу, м'яту, волошки, лепеху, чебрець тощо. Їх збирають напередодні, щоб вранці освятити в церкві під час богослужіння. Потім ці трави висушують і зберігають в оселі як оберіг.

Також використовують гілочки клена, дуба, липи, берези. А ось вербу й осику використовувати не можна: осика вважається деревом, на якому повісився Юда (учень, який зрадив Ісуса), а верба вже віддала свої гілочки на Вербну неділю.

Чи обов'язково використовувати лепеху?

Лепеха на Трійцю — необов'язковий, але доречний атрибут. Якщо немає змоги постелити лепеху, це не вплине на святкування і не принесе нещасть. Набагато важливіше взяти участь у святковому богослужінні та зі щирим серцем помолитися про захист, благословіння й інші потреби.

ДІЗНАЙТЕСЬ БІЛЬШЕ:

Також дізнайтесь, що їсти на Трійцю . Ми розповіли, які продукти повинні бути в основі святкового меню.